iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Десет години от падането на кулите близнаци в Америка

Близнаците в Америка преди падането им

Припомняме, на 11 септември 2001 г. беше извършен най-мащабният терористичен акт в историята. Тогава 19 терористи самоубийци, членове на ислямистката организация „Ал Кайда", превзеха пътнически самолети, като разбиха два от тях в небостъргачите на Световния търговски център в Ню Йорк, а трети в сградата на Пентагона във Вашингтон. Четвърти самолет се взриви на открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания. Предполага се, че пътниците са оказали съпротива и са го отклонили от целта му, която вероятно е била Белият дом.

Америка днес ще почете жертвите от атентатите на 11 септември, при които преди 10 години загинаха над 3000 души, съобщават информационните агенции.
Очаква се за годишнината от трагичните събития президентът на САЩ Барак Обама да посети трите места, които пострадаха от атаките - Ню Йорк, Вашингтон и Пенсилвания.

Както и в предходните години, на възпоменателната церемония в Ню Йорк ще бъдат произнесени имената на всички загинали при атентатите срещу кулите на Световния търговски център.
На траурната церемония, освен президента Обама, ще присъстват експрезидентът Джордж Буш-младши, губернаторите на щатите Ню Йорк и Ню Джърси, кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, както предшественикът му Рудолф Джулиани, който управляваше града по време на атентатите.

Минути на мълчание ще отбележат точното време, по което пилотираните от терористи самолети се врязаха в кулите-близнаци и в Пентагона, както и катастрофата с четвъртия самолет.

По думите на Обама, Америка остава бдителна по отношение на тероризма.

В събота той заяви, че САЩ са по-силни, а отговорната за атентатите „Ал Кайда" върви към разгрома си.

„Като жилава нация, ние ще продължим напред." - каза още американският президент.

В навечерието на годишнината от трагичните събития беше огласена информация, че „Ал Кайда" подготвя нови атаки срещу Америка. Заплахата от нови атентати беше определена „вероятна, но не потвърдена".
Мерките за сигурност бяха засилени.

Междувременно агенция „Ройтерс" съобщи, че в един от багажните контейнери на летището в Далас е имало подозрителен предмет. Поради това няколко от изходите за заминаващи пътници през бяха затворени.през нощта срещу 11 септември

При проверката не са открити взривни вещества.

/cnn.com /news.bg 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.