iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Диамантена сватба празнува семейство Ташеви в Перник

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Когата една брачна двойка е преживяла заедно 60 години, това било диамантена сватба или поне така пишат тези, които разбират от тия работи.

Диаманти не си е разменяла една брачна двойка от Перник, но за сметка на това има своите две деца – син и дъщеря, трима внуци и четирима правнуци. 

На 22 юли семейството на Виргиния и Кирил Ташеви от пернишкия квартал „Изток“ отпразнува 60 години откакто са си казали първота „да”.

Двамата са дошли в Перник от Северна България. Подобно на много други млади хора от социаликстическа България и теса намерили препитание в промишлените гиганти на Перник. И двамата през целия си живот, преди да се пенсионират са работили в днешната „Стомана”. По тяхно време това  беше Металургичен завод „ Ленин”   И до днес колеги на дядо Кико го помнят кято отличен специалист в проектния отдел на водещото в страната предприятие. Макар и в напреднала възраст наскоро той направи страхотни чертежи за ново съоръжение за добиване на мед и по неговия проект сега в пернишкото село Студена работи центрофуга, която сваля рандемана значително.

За отбелязването на Диамантената сватба, вреклата се във вечна вярност и подкрепа преди 60 години двойка, покани на тържество най-близките си хора. От цялата фамилия, само синът Веселин, който работи от години в Ирландия, не можа да дойде.  

 

Живи и здрави на семейство Ташеви!

 

Справка:

 

"Памучна сватба" – една година от брака. Подаряват се памучни кърпички.
"Дървена сватба" – отбелязва се 5 годишен брачен съюз. На този ден се подаряват дървени предмети.
"Цинкова сватба" – 6 години и половина. Идва да напомни, че бракът следва да бъде от време на време излъскван, както се излъсква цинкът.
"Медна сватба" – 7 години . Разменят се медни предмети.
"Тенекиена сватба" – 8 години. На този ден се подаряват лъскави домашни предмети като тави, форми за сладки.
"Ден на розите" – така се нарича десетгодишнината от сватбата. На този ден се канят шафери и шаферки. Подаряват се рози.
"Никелова сватба" – изминали са 12 години. Предупреждава: "Не забравяйте да поддържате блясъка си".
"Стъклена сватба" – празнува се на 15 години. Ясни и прозрачни трябва да бъдат отношенията между съпрузите. На този ден се подаряват стъклени предмети.
"Порцеланова сватба" – 20 години. На гостите се сервира в нов порцеланов сервиз, като се смята, че от старите сервизи няма помен.
"Сребърна сватба" – 25 години. Събира се целият род. Над златния венчален пръстен се поставя сребърен обръч.
"Бисерна сватба" – напомня, че изминалите 30 години брачен живот се нареждат като бисерна огърлица. На този ден на съпругата се подарява огърлица.
"Ленена сватба" – 35 години. На този ден се подаряват ленени покривки.
"Алуминиева сватба" – 37 години и половина. Доказва, че щастието на брачната

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.