iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Днес празнуват пожарникарите

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Днес професионален празник имат пожарникарите. Най-мъжките момчета в системата на МВР за първа година отчитат дейност не само като огнеборци, но и като спасители. След вливането на Гражданска защита в силовото минестерство, служителите от пожарна безопасност вече участват във всички акции на доскоро самостоятелното звено. Така във времето, когато не борят огнените стихии, тичат да ловят змии, да свалят котки от покриви и дървета и още куп несвойствени доскоро неща.

159 пожари с материални загуби са гасени в региона таи година. 596 са били произшествията, при които огънят не е успял да унищожи имущество и гори. 11 души са пострадали при палежите, един е загинал. Заради сушата тази година пожарите са с 557 повече от миналата година. 65 пъти огнеборците са илизали по лъжливи повиквания.

46 пъти пожарникарите са били и спасители. Момчетата са уловили 15 змии в река Струма, на гробището и в леки коли. В спасителните операции са вадили ранени от катастрофирали коли, спасявали са домашни любимци и са изкарвали хора от аварирали асансьори, отчете Марио Картулев, н-н сектор в областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението".

Огнеборците честват професинален празник на 14 септември за 17-ти път. Денят е обявен за такъв през 1995 г. с решение на Министерски съвет. Всъщност тогава само се възстановява традицията от 1905 г.

За празника вече тече седмица на пожарната безопасност. Ден на отворени врати ще има днес в пожарната служба в Брезник, утре в Перник и Брезник, а на 16-ти в Радомир.

Днес огнеборците сложиха венци и цветя на паметните плочи на техните колеги Никола Миков и Сашо Евтимов, загиналите в завод "Пектин" и село Лева река. Утре - 15-ти септември пък ще бъдат направени демонстративни занятия на площадите в перник и Радомир, като тази в перник ще е от 13 часа, а в Радомир от 10 часа. До края на седмицата ще има отворени приемни за граждани във всички пожарни служби от 9.30 до 12.00 часа.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.