iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Дренчани плашат с блокада строежа на магистрала Струма

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Да блокират строежа на новата магистрала „Струма” и да спрат движението по Е-79, заплашиха днес дренчани. Жителите на радомирското село предупредиха, че ще излязат на гражданско неподчинение, ако държавата не реши проблема със смешните цени, по които изкупува имотите им. Хората ще излязат и ще спрат машините, обяви кметът Цветан Арманов пред председателя на Управителния съвет на Изпълнителна агенция Пътища Лазар Лазаров. Той дойде в Дупница, за да се срещне с недоволните собственици на ниви от Радомирско и Дупнишко.

Според кмета в Дрен са отчуждени най-плодородните земи и фирмата лицензиран оценител се е подиграла с частниците не без покровителство на държавно ниво. Арманов обяви, че народните представители в парламента са „спящи гайди”, които имат интерес Бойко Борисов да плати по-малко на собственици.

Фирмата оценител ще бъде дадена на съд. Завеждаме иск, обяви шефът на АПИ Лазар Лазаров. Той призна, че оценките не са направени коректно.  

Скандалът с оценките предизвика чистка в държавната агенция. Уволних всички служители, които отговарят за процедурата по отчуждаване на имоти и допуснали ниските цени да стигнат до обсъждане в Министерски съвет, съобщи пред недоволните Лазаров.

Частниците обаче ще трябва да се борят в съда, за да корегират тарифите. Държавата ще поеме разноските и няма да оспорва новите оценки от наетите от хората оценители. Собствениците сега могат да получат само това, което е определила скандалната фирма оценител, която вече е изгонена. По вече определените разценки те ще вземат между 7 и 40 стотинки на кв.м. Хората обаче искат поне 5 лева. Остатъкът трябва да доказват пред магистратите. Обмисля се удължаване на срока за подаване на жалбите. Няма как да се променят цените, защото са гласувани от МС и обнародвани в „Държавен вестник”, обясни Диана Манова – шеф на отдел „Отчуждаване” в пътната агенция. Според специалистите на практика не е извършено закононарушение при оценяването на отчеждените имоти. Фирмата е ползвала като мерило цените в декларираните продажби на земя в Дупнишко и Радомирско. За да си спестят данъци обаче стопаните умишлено обявявали по-малки суми от около 300 лева на декар, а прибирали по три бона. Трудно ми бе да обясня това на Световната банка, която финансира проекта, призна Манова. Стопаните обаче скочиха, че земята им нарочно е смятана в по-ниска категория от реалната. Цената, която държавата им дава пък покрива само едногодишната реколта от нивите, които им взема за новото шосе.

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.