iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Фейсбук организира българите на масов протест

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

"Помнете Вие сте Българи, а Българинът е горд и силен господар, той е хуманен и справедлив, той търси отговорност, не подло отмъщение, той справедливо наказва само конкретния виновник и то сурово, но никога не посяга на невинния, той е доблестен и не унижава врага, а го побеждава!"

Това е само един от многобройните призиви, с които хората се самоорганизират ва масов национален протест под мотото „България – събуди се!“ в социалната мрежа Фейсбук.

Събитието е насрочено за събота, 1 октомври, от 14 часа пред НДК- при пилоните и е обявено като законен протест с БНС

Във Фейсбук има няколко страници, като в най- многобройната близо 5 400 са потвърдили участието си в протеста. По всяка вероятност по същото време подобни протести ще има и в други големи градове от страната.  Засега няма специална група за Перник, но много перничани са се включили в общата група.

„Не трябва да оставяме на спокойствие политиците. Те трябва да разберат, че така повече не може”, коментират хората. Протестът е в памет на Ангел Петров и Павел Толев, починалите младежи  в Катуница.

Футболните фенове на най-големите отбори в страната вече се заканиха в събота да не ходят на мач на любимците си, а да присъстват на протеста.

За събота в Столична община уведомления за масови прояви на 1 октомври са подадени от ВМРО – за митинг пред сградата на Народното събрание от 10,30 до 14,00 ч., а от партия БНС организират шествие от пилоните на НДК по софийските улици, като разрешението е  за за 14,00 ч.

Същевременно част от групите във Фейсбук, които бяха създадени след събитията в Катуница, бяха изтрити от социалната мрежа.

Най-голямата от тях – „В подкрепа на арестуваните българи в село Катуница“, в която се бяха присъединили над 70 000 души, вече не съществува. Тя служеше за координация на протестите в страната, преди да бъде премахната. Малко след това обаче на нейно място се появи нова група със същото име, която също бързо набира последователи.

Вече има отворен списък с искания на общонационалния протест на 1 октомври 2011. В него всеки може да добави свое предложение. Хората настояват за доживотна присъда на убиеца и отнемане на свобода на съучастниците му, законите да се прилагат към всички еднакво, да има строги мерки срещу криминалните прояви на малцинството, за уволнения и парични глоби за корумпирани лица във властта. Предложенията са повече от 50.

От Столична община уверяват, че ще предприемат  допълнителни мерки за сигурност при провеждането на протестите в събота в случай, че съществува опасност за обществения ред, и че тези мероприятия са на етническа основа. запознати твърдят, че за съботния протест се готви полицейска блогада на София. "Ние преврат не се стягаме да правим , но гузен негонен бяга.", отговарят на това хората.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.