iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Големо Бучино плаши Мапа Дженгиз с бунт на 15 май

Жителите на пернишкото село Големо Бучино заплашват с бунт на  15 май, ако фирмата строител на магистрала „Люлин” „Мапа Дженгиз” не изпълни ангажиментите си към тях.

В Община Перник вече е внесено искане от гражданския инициативен комитет в Големо Бучино за разрешаване на протест като застраховка срещу евентуално отново неизпълнение на обещанията на турския консорциум към тях.  

Споразумението да се изплатят обезщетения на хората до края на април не е изнълнено, не са склонни да изчакат до края на май. По информация от кмета на Перник Росица Янакиева, която се е срещала с представители на фирмата днес, има споразумение, което е достатъчно основание и за блокиране на сметката на „Мапа Дженгиз”.

Консорциумът дължи и над 300 хил. лв. на Община Перник.

Освен разплащания, „Мапа Дженгиз” има ангажименти  да възстанови пътя от Перник до Суходол, главната улица на Големо Бучино, канавките и проводимостта на дерето, което минава през селото.

„Има и други дребни неща като например изграждането на една подпорна стена, изграждане на канализацията в началото на Големо Бучино, защото там е свлачищен район. Ако не се изпълнят тези мероприятия, има опасност да се активизира свлачището. То беше укрепено преди 10 години, но канализацията е запушена, шахтите са запушени”, каза още Янакиева. Според нея, ако не се почистят шахтите, това означава, че ще се активизира свлачището.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.