iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Готви се нова скоростна отсечка между Перник и София

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

За много перничани пътят към София през Драгичево и Владая си остава предпочитан пред новооткритата магистрала "Люлин". За тях има добра новина.

Мащабен ремонт на един от най-натоварените пътни участъци в България – входа за София през Драгичево - Владая – Княжево, ще започне следващата година.

Както ipernik вече съобщи, идеята е пътят да се разшири и да стане четирилентов. Това потвърди Лазар Лазаров, член на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура“ (АПИ), цитиран от Mediapool.

За трасето има готов проект, който се актуализира и до края на годината ще бъде избран изпълнител. Същинското строителство се предвижда да започне през 2012 г. и ще струва между 10 и 20 млн. лв., които ще се осигурят от държавния бюджет, обясни Лазаров.

Досега на пътя са правени само ремонти на парче. През 2009 г. се заговори за основна реконструкция, която да се направи след откриването на магистрала “Люлин“. По нея вече се пренасочи трафикът от международен път Е79 и от Перник. Ако трасето бъде изцяло, а не частично затворено за ремонт, през комплекса „Люлин” ежедневно ще минават около 30 хил. автомобила.

Според плановете на строителното министерство за развитие на пътната мрежа у нас до 2020 г. отсечката през Владая трябва ще стане част от скоростен четирилентов път от София през Кюстендил до Гюешево.

Според инж. Лазаров за отпушване тапата в източния край на АМ „Люлин” най-доброто решение е доизграждането на западната дъга на софийския околовръстен път, която ще се явява естествено продължение на аутобана от Перник. Техническият проект е готов, в момента се довършват отчужденията и в рамките на месец-два ще стартира процедурата за избор на изпълнител.

Редактор: Стояна Здравкова

Снимка: Екатерина Титова / Монитор

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.