iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Хайки за развалени комбайни в житото

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Спешни мерки за недопускане на пожари в земеделските земи предприемат служителите от Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Изпратени са писма до всички по-крупни земеделски производители, кметовете на общини и населени места, където са посочени задълженията им съгласно закона и новоприетата Наредба за правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи. Нормативният акт е на МВР и Министерството на земеделието и храните и е публикувана в ДВ, бр. 39 от 20 май т.г. Едно от основните изисквания е забраната за палене на открит огън, тютюнопушене и паркиране на МПС в площите с посеви и в непосредствена близост до тях до прибирането на реколтата. Остава пълната забрана за паленето на стърнища и други растителни отпадъци.

Изключително важно за земеделските производители е уведомяването писмено на пожарните служби преди започване на жътвата в площи над 20 декара. Не се допуска техника в земеделските земи, преди да бъде проверена от органите за пожарна безопасност и защита на населението. Годността на машините се удостоверява със стикер. Ремонтите и техническите обслужвания на машините се извършват извън посевите и стърнищата. Инструктажите на всички участници в жътвата са задължителни и те са в прерогативите на земеделските производители.

При констатиране на нередности, пожари или запалвания, незабавно да се сигнализира на телефон 112, като се започва гасене с подръчните противопожарни уреди.
Органите на реда предупреждават, че ще бъдат безкомпромисни към всички нарушители,  а санкциите са от 200 до 2000 лв.

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.