iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Искат оралната любов да се брои за изнасилване

Фондация П.У.Л.С. - Перник

Фондация П.У.Л.С. - Перник днес - 07 юли 2011 г. отбелязва 12 години от създаването си.

Фондацията възникна във време, когато в България нямаше Закон за Защита срещу домашното насилие, човешките права бяха абстрактни дискурси, интересът към човешките преживявания и човешкото страдание бяха признак на незрялост, а индивидът все още не беше ценност.

Сега П.У.Л.С. е сред организациите, определяща стандартите за грижа към пострадали от насилие (трафик  на жени и деца) чрез предоставяне на комплекс от услуги - кризисен център, защитено жилище, терапия за възстановяване след травмата.

Структурните промени в обществото, за които Фондацията допринася минават от промени в нагласите спрямо пострадалите чрез релевантни кампании, до промени в законодателството, които да криминализират насилието в семейството и в партньорската двойка.

За целта организацията се обедини с 9 други такива със същата мисия в Алианс за Защита срещу Домашното Насилие.

Две са целите на Алианса понастоящем:

- да се криминализира сексуалното насилие (в частност изнасилването) в партньорската двойка/ в брака;

- оралното и аналното проникване да се дефинират в законодателството като изнасилване и да се третират като такива по Наказателния кодекс (понастоящем те се третират като блудство)

 

Фондация  П.У.Л.С. работи в три основни програми:

1. Превенция на насилието чрез неформално образование, младежки дейности, повишаване на осведомеността, организиране на събития, конференции и др

2. Защита (рехабилитация на жени и деца, жертви на насилие) чрез предоставяне на психо-социални услуги, защитено жилище, правни консултации и защита, лечение на травмата

3. Превенция на ХИВ/СПИН сред младите хора

В рамките на програмата за превенция на насилието Фондацията  работи  постоянно с младите хора в България за да създаде у тях граждански умения и знания по джендър-въпросите, домашно и сексуално насилие, човешките права и правата на децата, трафика на хора и т.н.

Фондацията има Младежки клуб, състоящ се от 40 посветени млади хора, които се срещат редовно всеки петък от офиса на П.У.Л.С. за два часа и обсъждат чувствителни за тях теми и планират дейности сред техните връстници. Те участват в образователните дейности на организация на доброволни начала. Също така, доброволците управляват пет Стаи на доверие, разположени в пет училища в града, които работят като информационни центрове за ученици. По Програмата за превенция на ХИВ и СПИН на МЗ доброволците извършват работа на терен сред употребяващите наркотици по улиците и сред младите хора в училище. Клубът е член на международната мрежа Y-PEER и на мрежата на ALF (Ана Lindth Foundation) за междукултурен диалог. 

В рамкте на рехабилитационната програма Фондацията работи в сътрудничество с държавните институции (социални услуги, Отдел за закрила на детето, полиция, съд, прокуратура) за да осигури закрила на жените и децата, пострадали от насилие, да се установят добри практики в областта на case-management (водене на случай), и да подпомага съдебно преследване на извършителите и ефективното прилагане на ЗЗДН, ЗЗД и Закона за защита срещу трафика в България.

Правната програма за закрила съществува в П.У.Л.С. от 2005 г. насам, откакто е приет ЗЗДН в България.

През 2009 г., П.У.Л.С. е удостоен с наградата за мир на Фондация Die Schwelle (Threshold Foundation), Бремен, Германия за дейността си в областта на защита на българските жертви на трафик.

За 12 г. П.У.Л.С. промени контекста в един от регионите на България с най-висока честота на насилие в семейството.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.