iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Искат проход за трактори на Струма, не само за мечки и буболечки

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Земедлици възроптаха срещу уникалните за страната ни еко изисквания при строежа на автомагистрала „Струма” и поискаха да се помисли и за хората.

Да не правят само надлези за мечки, а и такива за селскостопанска техника, поиска Соня Георгиева. Тя е счетоводител в кооперацията в село Дрен. Жената разказа как земеделските масиви ще останат разделени от новия аутобан. Покрай трасето е най-плодородната земя. Водят я 3-4-та категория. Тя се обработва, защото останалите са парцели са планински и не стават за насаждения, разказа Соня. Блоковете, които ще пресече шосето са по 400-500 дка. Трябва да има съоръжения за тракторите и комбайните, за да можем да обработваме земята, категорични са стопаните. Затова местните настояват за повече удобства за тях по магистралата.

Иначе „Струма” ще има уникално за България пътно съоръжение – надлез за мечки. То ще е при дупнишкото с. Делян. Дългият към 80 м мечи надлез, широк 50-70 метра, е включен в проекта по настояване и след консултации с еколози и природозащитници ще отговаря на всички изисквания за конструкции от този тип. Надлезът ще преминама едновременно и над новата магистрала и над сегашния гл. път Е-79 край с. Делян.

Установено е, че мечките не са склонни да преминават през закрити или ограничени пространства и най-удачно е да им се направи надлез на това място, казаха от АПИ. Върху съоръжението ще бъде създадена естествена среда - ще се направи посипване на пръст, залесяване с дървета и храсталаци, насипване на камъни, оформяне на бабуни, които да създават представа за естествен терен и др. Ще бъдат издигнати и специални странични огради, за да няма риск животните да паднат на пътя.

Проектът за АМ "Струма" предвижда изграждането на общо 7 надлеза - един за мечки и 6 за селскостопанска дейност, 4 моста, 4 подлеза, от които два селскостопански, и един виадукт.

 

 

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.