iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Жилищен блок потъва в старите рудници под Перник

Перник снимка: за хората и събитията - потъва блок в Перник

Жилищна сграда в пернишкия квартал „Христо Ботев” потъва в старите рудници под Перник, алармира днек Градски вестник.
Апартаментите на три фамилии от блок 71 са тръгнали надолу. Малък трус или проливен дъжд може да ги вкара в старите минни галерии под Перник.
Цепнатини пълзят по стените. Дограмите са подали. Врати и прозорци или зеят разтворени, или няма как да се затворят. Страх тресе обитателите на жилищата и те не знаят от кого да дирят помощ.
В сутеренния етаж живее семейството на Румяна и Георги Петрови. В три стаи са подслонени общо 8 члена на ромското семейство. Майката и бащата ходат на работа, но не могат да си позволят да плащат по-висок наем за друг апартамент. Те показват със страх пукнатините. До леглото зее отвор, през който се вижда градинката отвън. Търсили са помощ от общината, но за общинско жилище не може да става и дума, защото живеят в Перник по-малко от 5 години. Дошли в блока през  2009-та.  Договорът им е с бившия завод „Струма”. Петте жилищни сгради са били на машиностроителното предприятие, но повечето от апартаментите вече са изкупени и са частни.
Цепнатините в стената пълзят и към горните етажи.  Семейството на втория етаж се готвело за луксозен ремонт, но откакто блокът потъва, са се отказали. Възрастни хора има и на третия етаж и те се чудят какво ще правят ако останат без жилища.
Между блоковете е имало подпорни стени. Следи от тях има още, но не са поддържани и вероятно връзката между блоковете, която ги е крепяла, вече не е здрава.
Хората си спомнят страшната гледка в кв. „Цалева круша”. Там падна блок, а после се оказа, че под него дълбоко в земята се кръстосват подземни минни галерии. Институциите им отговарят, че не могат нищо да направят за частната им собственост. След миналогодишните по-силни земетресения, живущите викали експерти, но нищо не последвало.
Утре делегация от блока ще посети изпълняващия длъжността кмет на Перник в приемния му ден, за да се оплаква.
 
Източник: Градски вестник

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.