iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Как ще гласуваме в неделя?

Перник снимка: за хората и събитията - избори 2011

В неделя за първи път заедно с местните избори ще се проведат и избори за президент и вицепрезидент.

Предстоящият вот се прави по правилата, регламентирани с Изборния кодекс, който определя реда и начина за провеждане на всички видове избори у нас.

С него се въведе и изискване с какъв знак да се отбелязва вотът - поставяне на знак "Х" в квадратчето с поредния номер на съответния кандидат, със синя химикалка.Избирателят отбелязва избора си задължително със знак " Х", изписан с пишещ синьо химикал. Хиксът може да излиза от границите на квадратчето пред името на кандидата за президент, кмет или общинска листа, но не бива да навлиза в друго квадратче. Знакът не бива да наподобява и плюс (+), иначе бюлетината ще бъде отчетена за невалидна.

Всички останали знаци правят бюлетината недействителна.

Гласуването започва в 6 ч. и продължава да 19 ч. Законът позволява времето за подаване на гласове да бъде удължено, ако в края на изборния ден пред някоя секция има опашка от желаещи да пуснат бюлетини, но не по-късно от 20 часа.

В областните градове гражданите ще гласуват с три отделни бюлетини - за президент и вицепрезидент, за кмет на общината и за общински съветници.

В по-малките населени места с над 350 жители, ще гласуват и с четвърта бюлетина - за кмет на селото и малкия град, който не е общински център. В община Перник избори за кмет се провеждат и в четири квартала - "Изток", "Църква", "Калкас" и "Бела вода", в които има кметства.

От представител на секционната избирателна комисия избирателят получава подписани пред него бюлетини за съответния вид избори и в тъмната стаичка отбелязва вота си.

След това трябва да сгъне бюлетината така, че изборът му да не се вижда и да я предаде на член на секционната комисия за още един печат на гърба.

Бюлетините за президент се пускат в една урна, а тези за кмет и общински съветници - във втора.

При грешка СИК може да предостави само още една допълнителна бюлетин, без обаче да проверява как е гласувано на старата, уточниха от ЦИК. Сгрешената бюлетина се вписва като недействителна. 

Ако гласоподавател покаже демонстративно за кого е гласувал, бюлетината ще се унищожава и няма да му се разрешава повторно гласуване.

И на тези избори е забранено заснемането на бюлетината и внасянето на заснемаща техника в тъмната стаичка.

Избирателите могат да проверят адреса на секцията, в която могат да гласуват по списъка на адрес www.grao.bg/elections/ или с есемес на номер 14726 (по-лесно се запомня като 1GRAO - буквите "GRAO" съответстват на цифрите "4726" от телефонната клавиатура). Цената на есемеса e 25 стотинки без ДДС. В текста се изписват единствено десетте цифри на ЕГН, а системата връща два есемеса с номера и адреса на избирателната секция за изборите за президент и за изборите за местна власт за въведения ЕГН.

Гражданите, които имат изтекли лични документи или са загубили, могат да получат удостоверения от паспортните служби, които да им послужат вместо лична карта пред секционните комисии. Такива документи ще се издават и в деня на изборите, както и в събота.

По данни на ГРАО с право да гласуват за президент са общо 6 933 748 души. В местните избори могат да участват 6 514 917 души, съобщиха от Централната избирателна комисия.

Общо 11 382 са избирателните секции в страната. В чужбина секциите са 161

Кандидатите за кметове на 264-те общини са 1 927 души, информира БТА. За кметове на 2 066 кметства ще се борят 7 894 души.

Желаещите да станат общински съветници в цялата страна са 42 107 души.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.