iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Албена Борисова: Бездомни псета вият като вълци

Перник снимка: за хората и събитията - Албена Борисова

Темата за бездомните кучета в Перник е предмет на коментар във вестник Труд. Разсъжденията са на местната коресподентка на изданието Албена Борисова. "Какво трябва да се случи, че проблемът да се реши? Засега той с всеки месец се усложнява.", се пита авторката.

Мир не мога да си намеря в последно време. Питам се - в европейска държава ли живеем или в затънтена джунгла?!

Перничани са подложени на среднощен терор. Особено в горещините. Близо 40 000 перничани не могат да спят заради лая на стотици кучета в кварталите “Мошино” и “Изток”. Като настъпи нощта, глутници от десетки кучета се надпреварват кой по-силно и зловещо лае.

Хората не могат да спят. Обичайна гледка е цели семейства да крещят от прозорците или терасите с надежда да уплашат озверелите псета. Но става още по-лошо. Напоследък псетата започнаха и да вият като вълци.

За да е пълна програмата, в кв. “Изток” има и много котки. И лаенето се редува с мяукане, което не спира часове и прилича на детски плач.

Е, как да се спи при това положение, уважаеми природозащитници, дето връзвате ръцете на управляващите да се справят веднъж завинаги с уличните животни?! Приютите са пълни и няма място за повече псета.

В кой свят живеем? Трябва хората в жегата да си затварят прозорците? Но звуците са толкова силни, че и железни капаци няма да спасят положението!

А мъчението е взаимно - и за нас, хората, и за помиярите и котките. Какво трябва да се случи, че проблемът да се реши? Засега той с всеки месец се усложнява.

 

В същото време в своята информационна емисия вчера телевизия "Кракра" припомни, че вече са в сила последните поправки в Наказателния кодекс, които криминализират зоосадизма и боевете с кучета.

Законопроектът за изменение на НК беше приет още през април, но парламентът отложи с 3 месеца влизането на двата текста.

До инкриминирането на жестокостта към животни се стигна след няколко емблематични случая на садизъм в различни градове на страната, които станаха широко известни.

В началото на 2008 г. влезе в сила Законът за защита на животните. Той обаче не предвиждаше адекватни санкции за такъв тип прояви. Откакто той е в сила, има едва няколко наказания.

С новите промени до 1 година затвор и глоба от 1000 до 3000 лв. е наказанието за лицата, които умишлено и противозаконно умъртвят животно, а за умишлено и противозаконно нараняване - пробация и глоба до 3000 лв. За рецидив, както и за деяния, извършени с особена жестокост, по особено мъчителен за животното начин или на публично място, наказанието е 1-3 години лишаване от свобода и глоба от 2000 до 5000 лв. Такъв е размерът на наказанието и за длъжностни лица, проявили жестокост към животни - в това число ветеринарни лекари и служители на приюти за кучета и кастрационни амбулатории.

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.