iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Кърпят дупките в Перник с желeзна сгурия

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Дупките по шосетата в Пернишко ще бъдат запълнени с желeзна сгурия. Отпадъчния материал е от пещите на "Стомана индъстри" и сваля до три-четири пъти цената на уличните ремонти.

Шлаката ще замени скалната маса, която се поставя под асфалта, съобщи главният инженер в общината Михаил Михайлов. Тя е по-евтина от чакъла, добре уплътнява и не задържа вода. Суровината ще бъде изпробвана върху градските улици в Перник и междуселските пътища.

Един кубик шлака от металургичните пещи струва 3,60 лв., а баластрата е от 9 до 12 лева за кубик. В кризата смяната ще позволи изкърпване на по-голяма площ от шосетата.

Суровината се предлага от „Стомана Индъстри”. Лабораторни анализи показали, че тя не е канцерогенна. За да се използва в пътното строителство трябва да е натрошена на дребни частици. Досега е използвана експериментално само върху една улица в Кюстендил и Дупница. Перник обаче смята да я въведе ударно в експлоатация.

Около 100 000 тона шлака се изхвърлят годишно от пещите на „Стомана”. Фирмата дори закупи инсталация за вторично натрошаване на отпадъка.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.