iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Мерят грайферите на рейсовете

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Масови проверки на камиони и автобуси за зимни гуми и изправност на спирачките започнаха в Перник и останалите градове в страната. Инспекцията е по нареждане на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Инспекторите на ИА „Автомобилна администрация” проверяват дълбочината на грайфера, дали има разкъсвания по гумите и как са закрепени автомобилните колела.

Те ще инспектират за течове и изпускане на въздух от спирачната уредба, наличието на пукнатини на спирачните дискове, дебелината на накладките и всички останали елементи, които имат отношение с безопасността на движението.

Съгласно нормативните изисквания дълбочината на грайфера, трябва да бъде не по-малко от 1,6 мм. Когато гумите не отговарят на тези изисквания, спирачният път се увеличава драстично.

С 20% може да се увеличи спирачният път при мокри или заснежени настилки, ако гумата е с износен грайфер, обясниха от ИА АА. Много често точно това е причината за сериозни произшествия и жертви на пътя. Когато товарно превозно средство се движи с износени гуми, то губи странична устойчивост и автомобилът може лесно да поднесе или да навлезе в платното за насрещно движение.

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.