iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Миньор въоръжава с кламери ченгетата

Никифор Вангелов купува кламери на ченгетата

Миньор" спонсорира ченгетата с ... кламери. Канцеларски материали на полицията в Перник през 2010 г. е дарил президентът на местния футболен клуб Никифор Вангелов. Това съобщава в. "Сега", позовавяйки се на данните за даренията, направени на МВР в периода от август 2009 г. до края на месец май 2011 г., получени от изданието по закона за достъп до информация.

Фирми, свързани с енергийния бос Христо Ковачки, чийто зет е Вангелов, са сред крупните дарители на МВР . ТЕЦ "Бобов дол" е редовен дарител на гориво заполицията, сочи справка от полицията в Кюстендил. За две години и половина ТЕЦ-ът, който е пред затваряне заради неизпълнение на еконормите, е заделил 15 300 литра гориво. "Въгледобив Бобов дол" ЕООД е дало 6300 литра.

За периода август 2009 г. до май 2011 г. Областната дирекция на МВР в Перник е получила дарения на стойност 44 553 лв. общо - основно бензин и консумативи.

Сред най-големите дарители на местната полиция е фирма "Рапид Груп" ЕООД, собственост на гръцкия бизнесмен Карипидис Ставрос. От август 2009 г. до май 2011 г. периодично той е дарявал бензин на обща стойност 6 705 лв. Карипидис има цех за производство на мебели в Радомир.Гориво са дарявали и от "Радомир Метал Индъстрийз".

Синдикалната организация на служителите в МВР в Перник пък е уважила ръководството на областната дирекция с телевизор на стойност 190 лв. тази пролет.

В помощ на МВР се притичват от общините и областните управи - всеки месец те заделят стотина литра за полицейските управления, купуват компютри и канцеларски материали, пише "Сега".

Спортът също се отчита солидно. В първата година от управлението на ГЕРБ например благоевградската дирекция е била подпомагана с гориво и от местните футболни клубове, но през миналата и тази година няма подобни дарения. Българският футболен съюз и федерацията по биатлон също са подпомагали полицията с гориво и компютърна техника. Държавното предприятие "Български спортен тотализатор" е дарило 1 600 лева.

Даренията за МВР рязко нарастват, след като ГЕРБ взема властта. В края на управлението на тройната коалиция МВР съобщи, че през 2008 г. е получило едва 2.1 млн.лв. Когато Цветан Цветанов заяви, че само за първите три месеца на годината са получени 6.5 млн. лв. дарения, вътрешните министри от правителствата на Иван Костов и Сергей Станишев - Емануил Йорданов и Михаил Миков, коментираха, че МВР никога не е събирало толкова много пари. Те обявиха, че трябва да има много по-строг контрол при получаването на дарения и да се изясни дали някои благодетели на МВР всъщност не са си осигурявали "чадър".

След избухването на скандала Цветанов утвърди правила за реда и условията за дарения. Според тях дарителите вече няма да могат да бъдат осъждани или разследвани. Бе създаден и онлайн регистър на сключените договори, но той още стои празен. 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.