iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Невиждана суша около Перник, кмет пълни водоем с цистерна

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Невиждана суша настъпи около Перник. 30 села в региона се поливат с канчета. Почти всички местни резервоари са пресъхнали, съобщи шефката на ВиК Искра Златанова. Липсата на дори капка дъжд остави на водоноски Кошарево и Гигинци в Брезнишко. Те са на един локален водоем със село Долна секирна. На 48 часа се спира водата там, за да могат да се поискъпят хората от другите две селища. Още три населени места в общината до дни ще минат на вода от камиони.

Пресъхнали са и изворите в Земен. Три махали са на ръба на тотален режим. Кметът Димитър Сотиров ги спасява, като излива цистерни в градския резервоар, за да могат да имат течаща вода поне два пъти седмично. Трагично е положението и в пограничния трънски район. Градините са напълно изсъхнали, местните не могат да откъснат и един домат от лехите.

Перник е единственият оазис в тазгодишната сахара. Язовир „Студена”, който се захпранва предимно от извори от Витоша, има малко над 15 милиона кубика и опасност от спиране на водопадаването няма, категорична е Златанова. Душ на воля ползват и селата, вързани към водопровода от „Студена”.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.