iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Откриха кой окървави Струма?

Перник снимка: за хората и събитията -езеро в Калкас

Мистериозно езеро в района между пернишкия квартал „Калкас” и коритото на река Струма вече е основният заподозрян за замърсяването на реката от 5 август т. година, пише днес Градски вестник.

Тогава реката потече ръждиво червена, а неясно колко голямо количество риба измря. Във водата имаше в стотици пъти наднормено съдържание на желязо и висока киселинност. Отговорността беше стоварена на фирма „Стомана Индъстри” като оператор на колектор № 9, от който изтече злополучната червена вода. Сред заподозрените беше и фирма „Колхида”, където се извършва процеса поцинковане.

Резултат от разследването до момента няма, но в петък то е поело в нова посока. През деня в реката отново се е появило замърсяване, макар и с по-тъмен цвят. Инспектори от РИОСВ Перник са тръгнали по следите му. Така те стигнали да злополучния водоем в недрата на възвишението между двете шламохранилища в Калкас . „Кудин дол” и „7-ми септември”. Водоемът няма връзка с тях, но видимо няма и отток. От направените снимки обаче личи, че повърхността на водата има същия ръждиво червен цвят, какъвто и отровената река. Водоемът ясно може да се различи на сателитните снимки.

На мястото  са извикани и дознателите. Дошли са и специалисти от оторизираната лаборатория в София, които са взели проби от водата. Очаква се резултатът, за да се разбере дали в състава на водата от езерото има елементи като тези изпуснати в реката. В близост да водоема има промишлена площадка и старо  предприятие, което вече не работи, но се охранява.

 

Източник: Градски вестник

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.