iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пеем за опасни автобуси на горещ телефон

Горещ телефон за нередности в транспорта

Горещ телефон вече приема сигнали за нередности в автобусния, железопътния и морския транспорт.

На директния телефон 02 940 9400 и специалния интернет сайт www.transportinfo.bg гражданите ще имат възможност да подават сигнали за нередности в транспорта.

Те бяха представени от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски вчера. Той призова всички граждани да използват телефона при основателни причини.

До момента хората можеха да сигнализират за нередности и проблеми в различни видове транспорт и свързаните с тях администрации на различни телефонни номера. С единния телефон обажданията за отделните транспортни сектори се поемат на едно място. Вече всеки сигнал се регистрира в централна електронна информационна система на МТИТС и във всеки момент чрез сайта www.transportinfo.bg може да се проследи неговия статус.

Когато гражданин набере телефона, гласово съобщение го насочва към конкретната транспортна сфера. След натискане на бутон - например 1, той се насочва автоматично към представител на отговорната администрация. Служителят записва имената, телефонния номер, електронния адрес и конкретния казус, след което дава входящ номер, с който жалбоподателят може да следи развитието на проверката по случая на страницата на портала и накрая да получи отговор какво е предприела администрацията, обясняват от МТИТС.

Максималният срок за отговор е 30 дни.

Към момента на портала са достъпни и някои информационни услуги за пътнотранспортната обстановка в страната. Предстои включване на актуална информация от всички транспортни сектори, както и създаване на организация с други ведомства.

Услугата не е лишена от недостатъци.

Телефонът не е безплатен, а ако звъните от мобилен апарат, услугата може и да ви излезе скъпа.

Времето за реакция след подадения сигнал може да трае до 1 месец.

Услугата е достъпна единствено в работни дни от 8.00 до 17.30 часа. Така, ако попаднем на нередност след работно време или през почивните дни, няма да има на кого да я съобщим. 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.