iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перник и дънкова риза направили Георги Първанов президент

Перник снимка: за хората и събитията - Първанов на отчет в Перник

Перник и дънкова риза направили от  Георги Първанов президент или поне това той самият разказа пред съгражданите си тази вечер.

На празника на града през 2001г. Първанов разбрал, че побеждава в битката за поста на държавен глава.  „Тогава Петър Стоянов реши логично да потърси битка, дойде на празника и доведе почетния караул”, спомни си Първанов при представянето на своя отчет за два мандата пред перничани. Когато двамата застанали на трибуната, по развълнуваното море на своите съграждани и възгласите им, той разбрал какво го очаква, а вечерта казал на съпругата си да се готви за нови предизвикателства.

На срещата с хора от цялата област Перник в препълнената Конферентна зала на Двореца на културата Георги Първанов  разказа и как снимката му с дънкова риза за първата предизборна кампания му помогнала повече от участието в компроматни войни. Тогава той отказал да се яви в bTV, където опонентите му си подхвърляха доклади от службите за сигурност. И добре е направил, защото още тогава е можело да лъсне досието му в Държавна сигурност, за което упорито мълчеше и премълчаваше години наред.

Пред перничани обаче Първанов си спомни как се снимал с дънкова риза вместо с костюм за кампанията. Това станало случайно. Той отишъл за фото сесия неглиже, носел си и костюми, но снимките с вратовръзка нещо не се получили. Накрая го щракнали с дънковата риза и така, като човек от народа и в постоянен диалог с хората по градчета и паланки взел, че спечелил първия си мандат – тогава и за негова изненада даже.   

С продължение на час и отгоре Първанов разказа факти и събития от своите два мандата на „Дондуков” 2 . Спря се на знаменателни моменти като срещата му с Папа Йоан Павел ІІ и Кадафи. Отдели внимание и на безумната за президент идея „Дайде да дадем”, наречена Българската Коледа, която продължава да оценява високо като проява на гражданска солидарност. Не пропусна да отбележи и своя принос за пробутването на големи руски енергийни проекти у нас.

Пред перничани  Първанов беше представен от червения депутат Ангел Найденов, с когото взаимно имат топли чувства.  За пореден път Найденов повтори като мантра, че Георги Първанов е най-успешният български политик на прехода, та дано се се запомни. Найденов подчерта, че високо цени Първанов като човек, респектиран е от него като политик  и изпитва благородна завист за  направеното от Първанов  като държавник.   

Държавният глава си размени любезности и с кмета на Перник Росица Янакиева. Той каза, че Янакиева и екипът й са изпълнили всичките си обещания за 4 години, а тя пък подчерта, че Първанов имал заслуга в Перник да има университет, но не обясни точно каква.

Една жена от първите редове обърка малко сценария и нападна президента, огорчена от загубата на своя починал син. Тя набърка в изказването си и първата дама и това предизвика Първанов да разкаже какво пишели по негов адрес жълтите медии. Така и тези, които не ги четат научиха, че първата дама получава заплата, заради задължението да бере срама на мъжа си.

Развълнуван от срещата с набора си и от многобройната публика, бившият шеф на пернишката болница и бивш депутат д-р Симеон Василев вместо социален президент, нарече Първанов „пациент”.

Преди срещата с народа Първанов направи изявления за журналистите, на които каза, че настоявал Тройната коалиция да поиска вот на доверие след приемането на България в ЕС през 2007г. Дали е разговарял  с някого в Перник след срещата му в Двореца ще се разбере по-късно.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.