iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перник не е гостоприемен за емигранти от третия свят

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

В Перник и Враца почти няма емигранти от трети страни.  Това отчетоха на пресконференция днес експерти, които осъществяват проект "Успешната координация - основа за правилна интеграционна политика". Проектът е на стойност 216 511 лв. и е съфинансиран от Европейския фонд за интеграция на граждани на трети държави.

По данни на специалистите, повечето от емигрантските групи се насочват предимно към по-големите градове, тъй като там има по-големи възможности за работа, образование, по-добро медицинско обслужване и възможности за препитание.

"В по-малките градове тези хора трудно се адаптират, тъй като заради безработицата местното население ги приема като заплаха или конкуренция в борбата за работни места", обясниха специалистите.

През  2006 г. емигрантите у нас са били между 180 хил. и 200 хил. човека. Най-много са дошлите  от Турция, Русия и Украйна. По-малки са групите от Ирак, Афганистан, Ливан, Сирия, Молдова и Македония.

Страната ни не е застрахована и можем да очакваме бежанска вълна от страните от Северна Африка, споделиха още специалистите, защото България е равноправен член на ЕС и външна граница на общността. България обаче много често е транзитна за голяма част от емигрантите, които се насочват към Германия, Франция и Холандия.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.