iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перник отбеляза деня на българската независимост

Перник снимка: за хората и събитията - деня на българската независимост

С общоградско честване и поднасяне на венци и цветя   пред монумента на болярина Кракра Пернишки в  Перник тържествено беше отбелязана  днес 103-та годишнина от обявявяването на независимостта на България.

На събитието присъстваха градските първенци, народните представители, кандидати за кметове и общински съветници от различни политически сили, общественици и неколцина граждани.  

Слово за празника произнесе временно изпълняващият длъжността кмет на Перник  арх. Михаил Михайлов.

„Цялата история на България  - една от най-старите държави в Европа, е белязана от борбата за независимост -  още с приемането на християнството при цар Борис І, с разцвета на писмеността при Симеон Велики и стремежът на цар Калоян да бъде равен на другите владетели, водейки умела дипломация между Рим и Византия.”, посочи арх. Михайлов

"Независимостта ни дава самочувствие  като българи и това е събитието, което след Съединението е постигнало национално единство, въпреки волята на великите сили. Това е исторически урок и добрият пример, който ни завещават тогавашните държавници - да бъдем единни и последователни в отстояването на националните интереси", каза в привестственото си областният управител  Иво Петров.
 
След дефиле на официалните лица,  бяха издигнати знамената на площад „Кракра”. Празникът продължи с концерт  на ансамбъла за народни песни и танци "Граовска младост" пред Двореца на културата.

Довечера, в 19.30 часа в Народно читалище „Просвета” в град Батановци ще започне Вечер на Федерацията на европейските карнавални градове с нейния председател  Хенри Ван дер Кроон.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.