iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перник пропада в мините, Бойко прави спасителна акция

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Перник пропада в старите минни галерии. Пет квартала са с пропукани къщи и нацепени улици. Преди време блокче в Цалева круша рухнало от свличанията. Само за няколко месеца се е пропукала и бетонната стена на трибуната на наскоро ремонтирания стадион „Миньор”.

Засегнати са 12 кв.км. в най-гъсто населените места на града с около 30 хиляди жители, обяви днес ликвидаторът на „Мини-Перник”АД Живка Габрова. Тя е започнала щателно проучване и се е заела да спаси града от катастрофа.

Милиони кубици вода са се събрали в катакомбите на затворените стари рудници. Галериите не са обрушени и сега водата разяжда подпорите. Земните маси се движат и вертикално, и хоризонтално.

По два, три и четири,  разположени един над друг,  тунели, които са широки по около 3 м в диаметър, разсичат недрата на Перник. Лошо е, че от отдолу е глина, няма скала, няма нищо здраво и това е страшно, обясни Габрова. Тя не се нае да прогнозира какво може да се случи с града при по-обилни дъждове, или лек земен трус, например.

Проблемът обаче е от години и спецове вече предупредиха, че подземните язовири могат да предизвикат трус от четвърта степен по Рихтер, а при по-силно земетресение градът може да слезе в подземията.

Бомбата е заложена още през  1940 – 1950 година, когато започва поетапното затваряне на галерии с вече иззет пласт въгрлища. Тогава инженерите са смятали, че за 50 години тунелите сами ще се обрушат, но това не се е случило.

През 2005 г. с ликвидацията на мината пък спират едновременно 180 помпи, които отводнявали катакомбите. В момента всичко е пълно с вода. Само 0,25% от подземните пространства са тампонирани и обезопасени. Това е направено в района на Минната болница, под която лежи цял подземен град с подземна лечебница, ползвана някога от рудокопачите. Напълнени със специална смес са и тунелите под пътя за Дивотино и ж.п. линията за Волуяк при някогашния рудник "Св. АННА".

След години кършене на ръце на минни спецове, Габрова взима нещата в свои ръце и започва проучване на проблема.  Едни от най-добрите спецове по геомеханика и хидрогеология в страната са ангажирани да правят анализ на ситуацията. До догодина ще се правят измервания всеки сезон и ще се следи движението на земни маси. Със съвременни методи ще се  провери състоянието на всички подземни галерии.

Правителството започва спасителна акция за Перник, обяви депутатът от ГЕРБ Ирена Соколова. Проблемът е обсъждан с премиера Бойко Борисов и трима министри. Разговори за търсене на изход са се провели с финансовия министър Симеон Дянков, с енергийния Трайчо Трайков и с министъра на европарите Томислав Дончев.

Решено е след анализа да започне изработване и формулиране на нужните дейности за обезопасяване на подземните галерии и включването им в проекти по европейски програми. Все още не е ясно каква сума ще е нужна за спасението на града, най-вероятно милиарди левове.

Проблемът няма аналог в страната. Подобна драма има само в миньорски градчета в Словакия и Белгия. Изпитаният досега метод за запълване на катакомбите е  тампонаж със специален бетон, приличащ на пяна.

 

 

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.