iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перник с ултиматум към "Мапа" - или си оправя поразиите, или няма акт 16 за АМ "Люлин"

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Чашата на търпението към „Мапа Дженгиз” преля и Перник опря ножа в турския консорциум. Или си оправя поразиите, които остави край строежа на автомагистрала „Люлин”, или остава без пари, а атубанът – без акт 16. Шосето трябва да бъде пуснато на 15 май. Дотогава трябва да се узакони с този документ. Подписът на представител от общината е задължителен.

Почти нищо от 10 предписания в споразумението с турския консорциум от 12 април не е изпълнено, обяви кметът Росица Янакиева. Повечето от сроковете вече са просрочени, но общината ще даде няколко дни аванс на турците заради лошото време.

Перник настоява терените, дадени за депа на „Мапа” да бъдат възстановени в първоначалния си вид. Градът иска турците да си платят над 300 000 лв. за депониране на строителни материали върху общински терени, да върнат реката в старото й корито. Сред спорните клаузи е и пътят от пернишкия квартал  "Мошино" до село Мало Бучино, който общината иска да бъде отремонтиран и почистен заедно с канавките. Турците са започнали да кърпят, но калпаво. Има обещание от АПИ до два месеца да се прекатегоризира шосето от 4-та в 3-та категория. Градските парламенти на Перник и София вече са си дали съгласието за промяната. След това ще се пристъпи към рехабилитация на пътя про оперативна програма „Регионално развитие”.

Засега поне собствениците на ниви в Големо Бучино, които останаха затрупани под тонове пръст или бяха разорани от тежките машини, със сигурност ще вземат обезщетение. От сряда започна изплащането на сумите, като за декар „Мапа” дава 800 лева за година. От селото обаче съобщиха, че от 80-те потърпевши в списъците, турците са извадили 20, защото имотите им не били засегнатите тежко.

Невена Илиева

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.