iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пълнят верото с оцет заради "Цветето на Европа"

Перник снимка: за хората и събитията - веро

Вместо с веро да мием чиниите с препарати, съдържащи обикновен оцет, а белината да се използва само в краен случай. Това призовават от екоминистерството в нова кампания, част от общоевропейска, наречена „Цвете на Европа”.

Името е свързано с етикета, на който е нарисувано цвете.Продуктите, които не замърсяват околната среда и в този смисъл са много по-безвредни и за хората, могат да се намерят и на българските пазари. Те се контролират изключително строго по европейски критерии и гаранцията, че етикетът не е само рекламен трик, е пълна.

Според Надежда Христова, експерт в министерството, верото е опасно, защото пяната му съдържа токсични вещества, които остават неразградени в почвата.

До момента ЕС вече е утвърдил 26 продуктови групи, в които знакът гарантира максимална защита на природата и на здравето. Сред тях са 5 вида почистващи препарати: за общо почистване, за миялни машини, за ръчно миене на съдове, перилни препарати, сапуни и шампоани.

Има строги екологични изисквания към матраците, към обувките и дори към туристическите услуги.

Марката цели да ориентира хората, които са загрижени за природата и за бъдещето й, твърди Христова.

Колкото повече потребители избират цветето, толкова повече търговците ще се отказват от опасната химия за сметка на безопасната.

В момента няма нито един български продукт, получил престижното лого. Но пък има вносни, трябва само хората да проявят интерес и да ги потърсят в магазините, твърди екоекспертката.

Близо 400 хотела в ЕС вече са получили право да се „закичат” с екомарката. За да го направят, те например трябва да ограничат водата от кранчетата си до 9 литра на минута, да изхвърлят малките шишенца за шампоан и кутийките за сапун и да ги заменят с големи съдове с дозатори. Ако получат логото, тези неудобства не само няма да отблъснат клиентите, ами и могат да привлекат хора, готови да приемат зелените идеи, твърдят от МОСВ.

„Цветето на Европа” се бори също така и с всички съдове за еднократна употреба, които замърсяват околната среда. При детергентите те дори са по-евтини, понеже имат по-ниски разходи. Според Надежда Христова означението няма да получат, които съдържат токсични вещества или имат кратък живот. Колкото по-дълго траят, толкова са по-екологични, твърдят евроекспертите.

Източник: Монитор

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.