iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ползите от религията за човека обсъждат в София вероизповедания от цял свят

Перник снимка: за хората и събитията - религията в полза на човека

Конференция  на тема "Религията в полза на човека" започва тази сутрин в София. Във форума вземат участие 200 духовници от 20 държави с различни вероизповедания.

Форумът се провежда  в хотел "Шератон" и започна в 9,00 ч. с приветствие от  Негово Светейшество патриарх Максим. Главен организатор на конференцията е Димитър Куцаров и „Бългериан Файналтъч Кансълтинг”.

Сред представителите на Българската православна църква основни участници са Техни високопреосвещенства Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, Старозагорски митрополит Галактион и други представители на висшия клир.

Представителство ще има още на Главното мюфтийство на мюсюлманите в Република България начело с главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи, на Католическата църква, на Организацията на евреите в България „Шалом”, на Арменската апостолическа църква в България, на Католическата църква, духовни водачи от Русия, Турция, Израел, Румъния, Гърция, Кипър, Грузия, както и други държави.

Сред по-известните имена, които ще вземат участие от чужбина, са тези на Техни високопреосвещенства Дидимокския и Орестиадски митрополит Дамаскин от Еладската православна църква, митрополита на Ксанти Пантелеймон, архиепископа на Констанца Теодосий от Румънската православна църква, Тикибулски и Тержовски митрополит Георгий от Грузинската патриаршия, Неаполски митрополит Порфирий от Кипърската православна църква, на Ферид-Хазрата Салман – председател на Съвета на улемите на Мюфтийството на Русия и др.

Академичната общност ще бъде представена от богословските факултети в София и Велико Търново, от академик Антон Дончев и др.

България, като пример за етническа толерантност, е сред най-подходящите места за провеждането на подобен форум. Родният опит в сферата на етнорелигиозните отношения ще бъде показан на Европа и света. 

Световната криза е не само икономическа - тя засегна и духовните ценности на хората, обясняват от БФК идеята си да съберат на едно място представители на всички основни вероизповедания. Други предизвикателства не само пред бг обществото, а и в Европа, САЩ, Азия и Северна Африка са международният тероризъм, както и сектантството.

Трагедията в Осло, убийството на Яна Кръстева, боят пред софийската джамия "Баня башъ", употребата на наркотици сред младите и агресията в обществото ни са само част от проблемите, които налагат да се обсъди ролята на религията във възпитанието на подрастващите и възстановяването на традиционните ценности в семейството и училището, обясняват още организаторите. Няма да присъства нито един политик, за първи път такъв сериозен форум се прави без участието на нито една държавна институция.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.