iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Повишиха в сан трима пернишки свещеници

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Пренастоятелят на централния пернишки храм "Св. Иван Рилски" отец Николай Колев и отец Бойко Андонов бяха отличени с офикия  "свещеноиконом", а отец Борис Котев вече е протоерей.  С благословията на Светейшият български патриарх Максим отличаването обяви Негово Преосвещенство Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит.

Епископ Йоан беше в града за празника на св. Иван Рилски и отслужи празничната света Литургия в храма, в съслужие с протосингела на Светата Софийска митрополия свещеноиконом Ангел Ангелов и местното духовенство. От тук насетне по-искрено да работят за всичко онова, което е полезно за просияването в духовно отношение на града благопожела на повишените в сан местни духовници епископ Йоан. От името на своите събратя за отличието благодари с развълнувано слово от Борис. "С още по-голямо усърдие ще работим на Божията нива за благоденствието на всички жители на Перник", обеща на владиката той.

Присъстващите в храма перничани молитвено се обърнаха към светията с надежда той да закриля града от беди и злощастия, от скърби и зли обстоятелства от размирици, от глад, мор земетръси и наводнения и от всяко зло. "Св. Иван да бди над всички жители на град Перник и техните чеда и семейства, да дава надежда на старите  и немощните човеци в тяхната старост, подкрепа и сила. На  младите да дава твърд разум и добра преценка за бъдещето, което им предстои. Да дава мъдрост, твърдост, добра памет за всичко онова, което Бог е сторил през техния живот като добро и да не забравят всичката благодат на Бога, която се излива върху нас в този", благопожела в проповедното си слово владиката след края на службата.

Апостолското четиво по време на литургията беше възложено на сина на от. Николяй Колев Людмил, който както обяви още миналата година предстои да стане свещеник като баща си. От името на Негово Светейшество Българският Патриарх  и Софийски митрополит Максим епископ Йоан беше поздравен за празника на името си, а пернишкото духовенство му подари луксозна писалка с пожеланието по-често да подписва заявления за нови свещеници. Поздрав получи и отец Бойко, който днес  честваше своя рожден ден и 31 години служба в името на Бога. Рожден ден има утре - на 20 октомври пък от.  Николай.

В предизборните дни и политиците минаха през храма, запалиха свещи, но никой не остана до края на службата, както постъпват ревностните християни.

 

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.