iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


С метро от Перник до Брюксел

Метрото в Перник за хората и събитията

Влаковете от Перник да се свържат със Софийското метро не е от вчера. Това е един от най-използваните от перничани превози до съседния квартал "София".
Кметът на София Йорданка Фандъкова сподели пред 24 часа: "През 2014 г. метрото ще вози софиянци до летището, а строителството на участъка ще тръгне още в първите месеци на 2012 г."
"Очаквам да получим финансиране до края на годината. Готови сме да започнем строителството на участъка от бул. "Цариградско шосе" до летището още януари-февруари”, обясни Фандъкова.
Тунелът до аерогарата ще се строи 2,5 г. Той ще е дълъг 5 км, с 4 станции и ще струва 130 млн. евро.
“Работим усилено, за да подадем проекта през октомври”, уточни шефът на “Метрополитен” Стоян Братоев.
Днес пред експертен съвет ще бъдат представени 5 варианта за трасе на третия метродиаметър, изработени от чешките проектанти “Метропроект Прага”.
Първият предвижда метрото да се движи под бул. “Ботевградско шосе” - СУ - НДК - Руски паметник до бул. "Цар Борис III". Той е дълъг 14,1 км, има 17 станции и ще струва 675 млн. евро.
Второто трасе е от бул. "Вл. Вазов" през кварталите Левски-Г и Хаджи Димитър, бул. "В. Левски", НДК, ул. "Дойран", бул. "Цар Борис III" и Овча купел. То е 16 км, 18 станции и цена от 806 млн. евро.
Третият минава по същия маршрут, но вместо по бул. “В. Левски” отива по бул. “Евлоги Георгиев” и стига до Овча купел. Трасето е 16,5 км със 17 станции и е за 784 млн. евро.
Друго предложение е с начална точка бул. “Вл. Вазов”, но минава покрай ВМА и стига Овча купел, където прави връзка с влака от Перник. Цената му е 716 млн. евро. Последният вариант се различава от предишния, че вместо до ВМА минава по бул. "Г. Софийски".
“Според проектантите с най-добри показатели е четвъртият вариант, който ще обслужва по 137 000 пътници дневно", обясни Братоев.
СОС пък готви промяна, за да се разреши качването на велосипед в метрото. Идеята е това да става в последния вагон, а за колелото ще се плаща отделен билет. 
/24 часа

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.