iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Само 16 от 165 села в Пернишко ще избират кмет наесен

Перник снимка: за хората и събитията - избори за кмет

Само в 16 села в Област Перник жителите ще имат възможност да си изберат кмет. В останалите от общо 165 села след изборите наесен ще има наместници, като някои от назначените управници ще отговарят за по 2 и повече села.

Това е така, защото според приетия нов Изборен кодекс кметове си избират само населените места с над 350 жители. При предишните избори прагът беше доста по-нисък. Вот упражняваха хората в населени места със 150 човека, регистрирани по постоянен и настоящ адрес. Мотивът за промяната беше намаляване на разходите и по-добра координация с общинската администрация, която ще назначава служебно кметски наместници в малките села.

Проверка в списъците на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО) показва любопитни данни. Тя се основава на броя на лицата с постоянен адрес към 21 юни 2011 г. Тези списъци са направени в изпълнение на решение на Централната избирателна комисия.

От шестте общини в област Перник най-много села ще си избират кметове в община Перник . Избори за кмет ще има в 9 от всичките 22 села. Това са Богданов дол, Големо Бучино, Дивотино, Драгичево, Люлин, Расник, Рударци,  Студена и Ярджиловци. Избори за кмет на кметство ще се правят и в пернишките квартали Изток, Църква, Калкас и Бела вода.

В община Брезник има 34 села. Заедно с общинския център град Брезник жителите общо в общината са 6 768 ( по постоянен адрес). Кмет ще си избират само жителите на село Ноевци. С постоянен адрес в селото регистрираните са 590 човека. На миналите избори кметове избираха в Долна и Горна Секирна, в Кошаврево и Слаковци. 14 села в община Брезник са с под 20 жители.

Селата в община Земен  са 17. Заедно с общинския център град Земен жителите на общината според постоянните им адреси са 2 6 33. Кметовете по селата няма да се избират, както беше и на предишните избори. С под 20 жители са 4 села.

Най-малката община в област Перник – Ковачевци има 10 села. Там ще се избира само кмет на общината, но не и на населените места. На предишните избори управници избираха В Калища, Лобош и Сирищник. Село Слатино има 9 регистрирани жители, а другите имат по над 20 човека. Общо в община Ковачевци по постоянен адрес се водят   1 411 човека.

31 са селата в община Радомир. Там волята си кой да бъде кмет на селото ще изрязят гласоподавателите в 6 села – Долна Диканя ( 360 жители), Долни Раковец ( 352), Дрен (1 065), Друган ( 395), Извор (489) и Стефаново ( 376 човека). В останалите 25 села няма да има избори. Общо регистрираните в общината са 21 444 жители. В 2 села – Беланица и Драгомирово, живеят под 20 човека.

Община Трън е с 51 села, в които заедно с общинския център град Трън живеят общо 4 215 човека, регистрирани с постоянен адрес. В нито едно от селата няма да бъде избиран кмет, а на предишните избори вот имаше само във Филиповци ( 165 жители). 22 са селата с под 20 жители.

 

Източник : Градски вестник

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.