iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Шадраваните опасни за къпане, бъкани са с пестицид

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Водата в шадраваните е опасна за плацикане, предупреждават специалистите. Малцина знаят, че използваните там дезинфектанти са за промишлено третиране, а не като тези в плувните басейни. Въпреки това почти не минава ден без някое хлапе да не наджапа във фонтаните в Перник.

 Водата се третира с течен алгицид срещу плесенясване, разказа Васил Добрев, чиято фирма SPD „Добрев” се грижи за петте шадравана в града.  Изливат се по 2,5 литра препарат във всеки фонтан поне веднъж месечно. Такъв е графикът за почистване на фонтаните. При източването стените обилно се поливат с препарата, който убива едноклетъчните водорасли и предотвратява оцветяването в зелено на водата. Когато има видимо замърсяване, процедурата се прави и два пъти месечно. Тогава във водата се разтварят и таблети хлор. Предупредете хората да не пускат децата си в шадраваните, а и сами да не влизат в тях, опасно е, помоли Добрев. В миньорският град почти всеки ден дечурлига нагазват край чучурите.

Алгицидът е вид пестицид, обясняват медици. При полепване по кожата в големи количества най-малкото, което може да ни докара е обрив по-страшен от шарка. Предозиран той причинява и алергии. Хлорът пък вече е низвергнат от медицината като канцерогенен и често става причина за астматични пристъпи.

Хлорът отдавна е на дузпата в научните среди. Само преди две години учени развенчаха едно от големите достижения на общественото здравеопазване през ХХ век – дезинфекцията на водата. Те са установили, че химическите вещества, използвани за пречистването на водата и плавателните басейни, при реакция с органичен материал води до токсични последици.

Процесът на пречистване на течащата вода, в басейните и фонтаните с помощта на хлор и други видове дезинфекциращи вещества води до образуването на клас съединения под названието странични продукти на пречистването и генерира стотици други видове различни съединения.

Някои от тях са канцерегонни и опасни за здравето и способни да повредят генома на ДНК и да предизвикат вродени дефекти, предупреждават специалисти от Университета на Илинойс, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Експертите са събрали многобройни данни за токсичността на страничните продукти на дезинфекцирането на водата и са открили, че съществуват йодосъдържащи вещества: при голямата концентрация на бром и йод във водата се създават химически условия, необходими за производството на вредни токсини.

Също така е било открито, че съдържащите азот дезинфекциращи средства са много по-токсични, отколкото тези, които не съдържат азот. Освен това се е оказало, че хлорираната вода в обществените басейни може да съдържа 10 пъти повече странични продукти, отколкото питейната вода.

Медиците смятат, че наличието на циркулиращ органичен материал във водните басейни обяснява високото разпространение на рак на пикочния мехур и астмата сред професионалните плувци. При често плуване в басейните химикалите в по-голяма степен проникват чрез кожата и дихателните пътища.

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.