iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Спират изселничеството към София с проекта за Струма

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Кметът Росица Янакиева представи днес проекта „Възстановяване на проводимостта на река Струма и укрепване на бреговете в района на квартал Бела вода". Той е на стойност 941 627,36 лв., а съфинансирането от Европейския фонд за регионално развитие е в размер на 800 838,26 лв.

Продължителността на проекта е 12 месеца и предвижда поредица от мерки, с цел повишаване качеството на живот и съответните екологични условия, чрез предотвратяване на рискове от наводнения в община Перник. В посочения участък се предвижда възстановяване на земнонасипна дига, почистване на коритото и укрепване на дъното, бреговете и съществуващи съоръжения в реката, което ще допринесе за устойчивото и интегрирано развитие на община Перник.

Специфичните цели на проекта са да се предпази от наводнение гр. Перник с цел намаляване на потенциалните неблагоприятни последици за човешкото здраве и околната среда; Да се предотвратят процесите на ерозия на речното легло на р. Струма, преминаваща през град Перник; Да се предотвратят процесите на ерозия.

Кметът на Бела вода Стефан Давидков благодари от името на жителите в населеното място, които след дългогодишни опити, най-накрая намират решение на един болен проблем – наводненията. Миналата година проливен дъжд заля къщи и терени в Бела вода.

По думите на Янакиева се очаква реализирането на проекта да спомогне за намаляване на отлива на хора от региона към гр. София. Чрез проекта ще се поощри завръщането на коренното населени и инвестиране на спечелените извън страната средства в социални и търговски дейности. Изпълнението на проекта ще допринесе за положителното въздействие и осигуряването един относително по-добър микроклимат и сред бизнес средата в община Перник, като се осигурява един нормален процес на работа, комуникация и осъществяване на бизнес дейностите в района.

В пресконференциятата участва и ръководителят на проекта зам.-кметът арх. Михаил Михайлов, който гарантира устойчивостта му".

"Финансовата устойчивост ще се гарантира чрез бюджета на общината. Бъдещо устойчиво развитие на постигнатите резултати от проекта, може да се гарантира от факта че обновените обекти са публична общинска собственост. Общината е пряко отговорна за поддръжката на тези обекти и е заинтересована да продължи да ги стопанисва като добър стопанин, както го е правила през последните десетилетия, въпреки ограничения си бюджет. Отговорността на общината за тези обекти личи и в заложените приоритетни дейности и мерки в Плана за развитие на община Перник" каза в отговор на журналистически въпрос арх. Михайлов.

След приключване на проекта, постигнатите резултати ще бъдат общинска собственост. Освен чисто нравствените и нематериални резултати, които ще се отразят на всяка от целевите групи и крайните бенефициенти, материалните резултати като спестяването на средства ще бъдат изцяло общински.

Органите за управление и реализация на проекта, създадени за целите на проекта към Община Перник, ще продължат да функционират и да изпълняват последващо наблюдение върху резултатите от проекта. Това включва събиране и анализ на статистически данни за оценка на въздействието на проекта, както и предложения за последващи мерки и инициативи за осигуряване на устойчивост и мултиплициране на резултатите.

 

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.