iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Струма отровена! Рибите обърнаха кореми!

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Екокатастрофа по Струма. Реката потече ръждиво червена, а рибата обърна кореми. Перничани се събират около мостовете и гледат как едри мрени  и каракуди агонизират. Гражданите звънят панически на 112.

Сигнал за бедствието е подаден на всички възможни органи.

Експерти от РИОКОЗ взимат проби от водата. По поречието има полиция.

Проверка на място е направил и зам. кметът по сигурността на община Перник Иван Джегалски. по реката е и областният управител Иво Петров.

Проверени са районите около "Стомана Индъстри" и завод"Токоизправители".

В района на гара "Разпределителна" изкопни работи извършва "Рила- газ". Възможно е източникът на замърсяването да е там. В района на ЦОФ е локализирана тръба, от която изтичала червеникава течност. Експерти и полицаи проверяват източника на тръбата.

Възрастен рибар  стои на моста в Центъра от часове и не може да откъсне  пълните си със сълзи очи от зловещата гледка. "Целият град е червен - и реката почервеня!", заключи верен на синята идея перничанин.

Не яжте риба от реката, призоваха от общината. Мнозина се осмелиха днес да събират с ръка агонизиращите мрени и да ги носят у дома. Пробите от водата все още не са готови, не се знае какво е замърсяването и консумацията на отровената риба може да е опасно, предупреждават от кметството.

 

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.