iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Волейболна легенда от Перник празнува юбилей

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Именитата волейболискта от Перник Лиляна Виткова отпразнува своята 80-годишнина в музея в  Радомир.  Много близки, приятели, спотни ветерани и лични гости се събраха да поздравят юбилярката.

Лиляна Виткова беше поздравена лично и от кметовете на Перник  Росица Янакиева  и на Радомир - Красимир Борисов. Те я приветстваха за спортните постижения в  славните времена на пернишкия волейбол през 40-50 год. и пожелаха  най-вече здраве.

Лиляна има своеобразен рекорд. Тя прекратява активната си състезателна дейност на 55 г. - след 17г. в родния Миньор (Пк), 2г. в Академик (Вн) и 18г. в Арда (Кърдж) - общо 37г.

Тя е основна нападателка на 3 световни първенства: Москва'52 с 4-о място за България, Париж'56 с 5-о място и Москва'62 с 6-о. А също и на две европейски. Общо 15 години в националния отбор.

Със спорта започва от училищния двор в Перник, където играе наравно с момчетата, но не волейбол, а футбол. Учителят по физкултура я пренасочва към волейбола. Строгият й баща обаче не дава и дума да се проговори за някакви си там тренировки, та тя трябва да ходи скришом. Успяват да го придумат някак си и през 1948 г., едва 17-годишна, Лиляна заиграва в основния състав на женския тим.

Печели пет шампионски титли и шест пъти вдига Купата на България. Още през 1950 г. треньорите Методи Стоилов и Александър Азманов я привличат в националния отбор. И остава в него до 1964 г.

Днес Лиляна Виткова е напълно сама. С мизерната си пенсия голямата спортистка живее старините си в дома за възрастни хора "Св. Иван Рилски" в Радомир.  Наскоро се наложи да търси дарения за сложна операция на очите, която вече е минало. Единственото й разведряване е веднъж в месеца, когато идва в столичния ресторант "Операта" на бул. "Дондуков" за традиционната среща на волейболните ветерани.

Община Перник предвижда изграждането на алея на славата, където да бъдат записани имената на великите пернишки спортисти. 

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.