iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Возят под конвой ромчетата до училище

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Школски автобуси ще возят по адреси пернишките ромчета до училище и обратно. Трапезариите пък са натъпкани с храна, за да не излизат децата по лавките за закуски. Това са само част от мерките, които

Днес ромчетата останаха под ключ у дома. Родители затвориха децата си от страх да не бъдат нападнати по улиците.

Много от чиновете в 5-то ОУ останаха празни. Само 40% от хлапетата дойдоха на уроците в 9-то основно училище, съобщи директорът Марин Никодимов. Досега такъв внезапен отлив от занятия не е имало. Родители се обадили още сутринта, за да предупредят класните ръководители, че не смеят да пуснат децата си навън. В някои школа пък малцината, престрашили се да дойдат, били въоръжени с ножове. Наложило се даскали да ги разоръжават пред класните стаи.

Не можем да държим децата извън училище, правим всичко възможно да ги върнем, обясни  Никодимов. Цял ден той води разговори с родители от различните квартали, за да ги убеди да пуснат малчуганите. Училищният автобус ще взима всяко хлапе от врата на врата от днес и ще го връща обратно на родителите. Школската трапезария вече е заредена с повече храна, за да не излизат децата навън и да си купуват от лавките, обясни Никодимов.

Напрежението в иначе достойния за пример на етническа толерантност наш град ескалира снощи Тогава група от 10-тина младежи, определящи се като симпатизанти на „Атака” нападнаха хора от етноса край супермаркет в кв. „Иван Пашов”. Нямало е насилие, а само словесна престрелка, която обаче уплашила ромите. Младите момчета били с тениски с надписи „Циганите на сапун” и се заканвали на малцинството. Заплахи от преминаваща кола пък хвърлила в ужас жителите на гетото „Хумни дол”. Полицейски патрули са бдяли в кварталите с ромско население, не е имало сблъсъци, съобщиха от полицията.

 

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.