iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Янакиева отчете мандата, скастри общинските предприятия

Кметът на Перник Росица Янакиева

Кметът на Перник Росица Янакиева отчете четиригодишния си мандат месеци преди вота за местна власт. Градоначалникът се похвали с инвестиции, ремонти, нови хипермаркети и успешни социални проекти. Не премълча трудностите и това, което не успя да свърши. Скастри общинските предприятия, обявявайки управлението им като лошо. Публикуваме отчета в пълния му вид.

За изпълнение на програмата за управление на Община Перник през периода 2007-2011 г.

Преди 3 години и половина гражданите ни повериха управлението на община Перник с очакването да създадем условия за по-добър живот.
Днес Перник  и цялата община са много по-различни от тогава.
За да направим обаче верен анализ на изпълнеието на управленската програма, трябва да отчетем всички позитивни и негативни фактори влияещи на развитието на общината.
Кои са позитивните?
1. Мандата съвпада с разкриване на възможността да се ползват присъединителните фондове на ЕС чрез различните опаретивни програми.
2. В условията на дълбока икономическа криза ,пернишката икономика остана относително стабилна. Нивото на безработица не се покачи драстично. Общината се оказа най-мащабния инвеститор на територията.
3. Община Перник установи  добър баланс на взаимоотношения с двете национални правителства за отчетния период, което помогна за решаването на редица важни въпроси.
4. Бяха установени и реализирани добри партньорски взаимоотношения и с местния бизнес, което подпомогна общото социално-икономическо развитие.

Кои са негативните фактори?
1. Кризата повлия, спря и върна назад ръста на Пернишката икономика от периода 2005-2008 г.
2. БСП управляваше общината в условията на малцинство в Общинския съвет.
3. Наследихме големи задължения от предишния мандат.
4. С актуализация на ДБ през 2010 г. бяха наложени  рестриктивни корекции и на общинския бюджет /важни за всички общини/.
5. Нямаше възможност за алтернативни приходоизточници поради слабо търсене на общинска собственост за наеми, концесии, продажби.
6. Наложи се 20% съкращение на административния персонал, което повлия на бързината и качеството на предоставяните на гражданите услуги.
7. Наложиха се корекции и в управленския екип на общината.

Какво се случи през мандата?
І. Общински план за развитие
Това е най-важния документ  за всяка община и бележи основните насоки в развитието й.
Приет е през 2005 г. и обхваща периода до 2013 г.
В началото на 2008 г. се наложи спешната му актуализация за да го приведем в съответствие с националните стратегии за регионално развитие след приемането на България в ЕС, както и с приоритетите на опретивните програми за плановия период 2007-2013 г. Това ни създаде възможност да кандидатстваме с конкретни проекти по ОПРР, ОПОС, ОПЧР и ОПАК. Сега общината кандидатства с проект по ОПРР за финансиране разработването на Общинския план за развитие за следващия програмен период 2014-2020 г.

ІІ. Икономическо развитие на Община Перник
Основна цел на Програмата за управление на Община Перник и на актуализирания план за развитие беше и остава  възстановяването и развитието на общинската инфраструктура с цел повишаване на местната конкурентноспособност и подпомагане на икономическите субекти за достигане на евростандартите.Развитието на местната икономика е гарант за по-добър живот на перничани.Условие за развитие на всички останали обществени сектори
През периода в партньорство с местния бизнес реализирахме няколко проекта.
1.Рехабилитация на ул.”Владйско въстание”, която е основната довеждаща инфраструктура в съществуващата индустриална зона на Перник. Проекта е на стойност 5,3 млн.лв. наш основен партньор е фирма „Стомана”, като инвеститор първи клас.Проекта е изпълнен.
2. Проект по програма „Ретина” на Европейската комисия на стойност 275,8 хил.евро.
Резултатите от реализацията му са насочени към 24 фирми работещи в старата индустриална зона. Включва изработване на нов, актуален ПУП, на площадката на бившия металургичен комбинат, както и проект за бизнес център и 5 модела за ПЧП.
3.Подготвихме, защитихме и реализирахме проект за изграждане на довеждаща инфраструктура в новата индустриална зона по програма ФАР на стойност 1,7 млн.лв. С това създаваме възможност в бъдеще за нейната реализация.
4 .Успешно реализирахме проект по ОПАК „В търсене на устойчиви модели: Община Перник – възможности за партньорства с бизнеса” на стойност 663 600 лв. Първи в страната заедно с БСК усетихме надвисващата икономическа криза и проведохме  редица бизнес форуми, както и кръгла маса – „Предизвикателствата пред бизнеса в условията на икономическата криза”.
Презентации на новата индустриална зона и Община Перник в София, Сеул, Виена, Брюксел.

През периода на територията на общината бяха направени и сериозни инвестиции в нови производства и дейности.
- Завод за пресовани бетонни изделия на българомакедонската фирма „Софурбан”
- Завод за строителни лепила и смеси на фирма кв.Караманица
- Газификация на гр.Перник от фирма  „Рила газ”
- Разширение на производствените мощности на фирмите „Сами М”, „Колбасо” и „Зайо Байо”.
- Магазин „Била” кв.Изток
- Магазин „Плюс” /сега „Лидъл”/  кв.Изток
- Магазин „Пени маркет”
- Магазин „Явор”
- Строи се втори магазин „Лидъл” в центъра на града
- Реализирани са инвестиции в новооткрития ЕПУ
Въпреки трудностите Коефициента за икономическа активност за Община Перник е 55%  /при среден за страната 53,2%. В опит да подпомогнем бизнеса на Перник организирахме обучение за тях по ОП „Конкурентноспособност”.
Трябва  да отчетем справедливо и  мобилността на част от активното население  на /в трудоспособна възраст са 66%/ към столичния град, което е характерно за селищната ни агломерация, но е показател, който изисква още усилия за създаване на по-благоприятна среда за инвестиции.
ІІІ.Транспорт
Важен фактор за икономическото развитие на общината е транспортната осигуреност.
През периода 2007-2013 г. беше рехабилитиран главния път Перник-Кюстендил, четвъртокласните пътища Дивотино-Люлин-Бучино, Църква-Студена. Пред пускане е автомагистрала „Люлин” със всички проблеми и неудобства създадени на гражданите свързани със строителството й и безкрайните проблеми за общината и зесагнатите населени места.Ремонтира се пътя Перник-Брезник.
Транспротната осигуреност на Пернишка община е много добра, но многобройни са проблемите с транспортното обслужване на гражданите. Те се коренят в далечната вече 2006 г., когато тогавашното ръководство на общината провежда конкурс за избор на превозвачи по отделните  линии обслужващи населението. Следват жалби и съдебни дела, които приключиха чак през м.ІV 2010 г. Още през м.VІІ 2010 г. администрацията на общината внесе в ОбС за одобрение нова транспортна схема и предложение за нов конкурс за избор на превозвачи.До днешния ден тя не е разглеждана на заседание на ОбС и не са приети решения за отпочване на нови процедури. Винаги се намират причини в комисиите за нейното отлагане.Допълнително ситуацията се усложни с промените в закона за автомобилните превози.Те  елиминираха възможността за разкриване на нови линии до31.12.2012 г. Те спряха т.н маршрутки от селата до София. Това засегна най-вече хората които работят в столицата и пътуват ежедневно, а управляващите се опитват непрекъснато да прехвърлят вината върху нас /министър Цветков/.
Бързия и удобен транспорт за и от столицата продължава да е една от най-важните задачи за решаване. В тази посока са и усилията на Пернишка и Столична община и това е верния път. Нужни са обединените ни усилия и подкрепата на централните ведомства, защото София и Перник са единна социално икономическа агломерация.Нужна са отговорност и разбиране.

 

ІV. Градоустройство, инфраструктура, благоустрояване
Много важни за гражданите на нашата община са условията, при които живеят, като заобикаляща среда, като удобство на битуване и ежедневие. Затова направихме значителни инвестиции в инфраструктурата. По различни причини инвестиционните процеси в общината затихнаха още с първите демократични промени. Поехме града с улици, чиито асфалт не е подменян повече от 25-30 г., квартали без канализация. В периферните квартали и селата улиците без настилка, в кал и мърсотия.Училища, читалища, детски ясли и градини години наред неремонтирани, някои дори затворени и предоставени за други цели /ДГ и ясли/.
1. ВиК
- С реализацията на проекта по ОПОС на стойност 30 749 565 лв. бяха изградени  главен колектор І, VІ и VІІ, вътрешната канализация на кв.Калкас и кв.В.Левски
- Водоснабдяване на с.Богданов дол – през ПУДОС – 100 000 лв.
- Водоснабдяване с.Витановци – 240 000 лв. средства от МРРБ
- Водоснабдяване с.Ярджиловци през ПУДОС на стойност 800 000 лв.
- Изградихме водоснабдяване ул.Люлин – 115 000лв. За да започнем тази година изграждането на асфалтова настилка в този участък.
- Подменихме водопровод на ул.Кирил и Методий – 97 405 лв.
- Подменихме водопроводи на ул.Р.Димитров- 36 000лв., кв.Бела вода , Батановци и ул.Протожерица.
- За тази година има предвидени средства и ще се работи за водоснабдяване с.Лесковец и с.Черна гора – 40 000 лв., както и за селата Студена и Кралев дол – 40 000 лв.Това ще облекчи водоснабдяването и на с.Драгичево
- В момента общината актуализира водния проект и се готвим да го внесем в ОПОС, той касае  кв.Бела вода, Рудничар и пречиствателна станция за отпадни води гр.Батановци – стойност над 60 млн.лв., както и проекта за Драгичево, Рударци, Кладница за 40 млн.лв.
2. По ремонтите на  улична мрежа
- ул.Юрий Гагарин – 2,4 млн.лв.
- ул.Кирил и Методии – 338 720 лв. +284 387 лв.= 623 107 лв.
- Тази година ще довършим от Дирекцията до парка и ул.Брегалница,както и кръговото при болницата
- ул.Рашо Димитров – 239 947 лв.
Тази година от ул.Мл.Стоянов до ІV гимназия
- ул.Младен Стоянов –изградена съвместно с АПИ и „Мапа Дженгиз” за сметка на АПИ
- ул. за хижа „Славей” – 50 309 лв.
- ул. с Черна гора, с.Ярджиловци, с.Богданов дол, с.Рударци, с.Витановци, с.Люлин, с.Радуй
3. По изграждане на улици – съобразно възможностите се насочихме към решаване проблемите в крайните квартали, там където повече от 50 години се чакаше изграждане на улици.
- Ул.Яне Сандански – 334 003 лв.
- Ул.Райна Княгиня – 548 691 лв.
- Ул.3-та кв.Рудничар- 109 276,12 лв
- Ул. Съединение кв.Тева – 249 143 лв
- Ул.Трайко Живков – 241 525 лв.
- Ул.Луганск – 171 082 лв.
- Ул.Преслав – 105 196 лв.
- Ул.Зюмбюл – 174 259 лв
- Ул.Владимир Вазов- 98 425 лв.
- Ул.Владимир Граматик – 185 270 лв.
- Ул.Верила
- Ул.Октомврийска революция,с.Мещица- 190 113 лв.
- Ул.Тинтява, с.Рударци – 79 323,
- Ул.Момин проход – 90 312 лв.
- Ул. Силистра – 39 378 лв.
- Ул.Трън – 66 665 лв.
- Ул.Найден Геров – 81 225 лв.
- Ул.Марина бара – 210991 лв.
- Ул.пред ¬ІV СОУ, кв.Изток  - 84 234 лв.
- Ул.І-ва мах.Бреста с. Дивотино – 65 000 лв.
- Алея за гробищен парк – 53 172 лв
- Пътя за гробищен парк Мош-98 934 лв.
- ул.Кокиче – 62 013 лв.
- Пътна връзка с. Ярджиловци- 49 843 лв.
- Ул.Максим Горки -Кутела – 99 905 лв.
- Ул.пред ДГ кв.Мошино – 99 229 лв
- Ул.Прилеп – 92552 лв
- Ул.Сан Стефано – 99 399 лв.
- Ул.М.Зафиров с. Ярджиловци – 43 682 лв.
- Ул.Беласица – 53 961 лв.
- Ул.Самодивска /подпорни стени/ – 49 431 лв.
- Ул.Кактус -
- Кръгово движение при магазин „Била”- 280 х.лв.+114 х.лв.-Билла и общината
- Ул.В.Левски –Драгичево – 130 785 лв.
- Ул.Венец кв.Могиличе – 259 498 лв.
4.Четвъртокласна пътна мрежа
-Дивотино-Люлин-Бучино – 4,2 млн.лв. по ОПРР
- Църква-Студена – 486 583 лв.
За тази годин със средства по капиталови разходи ще преасфалтираме пътя Радина чешма – Витановци-Ярджиловци
5. Изграждане на паркинги
- ул.Отец Паисий – 34 174,78 лв.
-ул.Раковски
- ул.Вардар- 25 724,09 лв.
-кв.Хумни дол-целия благоустроен
-кв.Твърди ливади- благоустрояване
Тази година обновяваме цялостно кв.Хр.Ботев, изграждаме канализация в кв.Куциан.
Беше ремонтиран подлеза при гарата.
През 2011 г. са предвидени 120 х.лв. за доизграждане подлеза кв.Църква
6.Детски и спортни площадки
- ул.Панталей
- ул.Брезник –
- с.Студена
- ул.Отец Паисий
- кв.Тева – 2бр.
- кв.Изток – 2 бр. спортни площадки
В момента се строи спортен комплекс на открито в градския парк. През лятото ще бъдат построени още 5 бр.спортни площадки с изкуствено покритие.
- градски парк
- кв.Дараците
- кв.Ив.Пашов
- кв.Църква
- кв.Тева
на обща стойност 198 000 лв. без ДДС
7. Озеленяване и подържане междублокови и градски пространства
- Беше възстановен Мемориален комплекс на миньорския труд – озеленяване – 3000 лв.; чистота – 300 лв.
- Градски парк – озеленяване – 70 000 лв; чистота – 100 000 лв.
- пътен възел „Марина бара” – 30 000 лв.
- пътен възел „Хумни дол” – 30 000 лв.
За поддържане на озеленяване 2008-2010 г. -  1 200 000 лв. в т.ч. кръговото движение пред магазин „Била”
Почистване и поддържане зелените площи в кварталите – 1 720 000 лв.
8.Подобряване на екологичната обстановка
-С влизането в експлоатация на V котел на ТЕЦ „Република” рязко се намали запрашаемостта
-  редовно се почистват и мият улиците на Перник. Трябва в бъдеще да предприемем мерки, макар и по-скъпо зимната подръжка да се осъществява с хим.препарати, а не с опесъчаване.
- Работи се в момента програма за подобряване чистотата на въздуха за периода до 2013 г. Важно е да работим в партньорство с бизнеса за контролиране на емисиите.
- В ОПОС е внесен проект за изграждане на регионално депо за ТБО на стойност 11 000 х. Евро. Надявам се до месец да подпишем договора и обявим процедурата.
9. Хубава е тенденцията за увеличаване раждаемостта в община Перник, тя е нараснала с 10% спрямо 2007 г. Това наложи да предприемем мерки за разкриване на нови места в ДГ. Изградихме:
- филиал ДГ с.Дивотино
- филиал ДГ кв.Църква
- филиал ДГ с.Кладница
- филиал ДГ ІV гимназия
- филиал ДГ VІ СОУ
- филиал ДГ кв.Бела вода
- детска ясла кв.Пашов
- филиал гр.Батановци
- ремонтирахме ДГ № 12, Миньорче, ХІ ОДЗ „Люба Ивошевич”, ДГ № 7
Очакваме тази година започване строителството на ДГ Тева – 1000 000 лв. по проект.

10. Ремонт училища
- VІІ ОУ
- ХІІ ОУ-  с проект на японското правителство и саниране със собствени средства на общината
- ІХ училище, V ОУ, VІ СОУ
- Спечелен проект ОПРР – енергоспестяващи мерки  ІV ЕСПУ, Х ОУ, Спортно училище + VІ ДГ – процедура за възлагане на обществена поръчка
- Процедура  за избор на изпълнител за 760 хл.лв за ремонт на  ХVІ ОУ – Църква, VІІ ОУ, ОУ Драгичево
- Ремонтиран е Центъра за временно настаняване на деца в кв.Калкас по проект „Красива България” – І-ви етап – 181 190,65 лв., ІІ-ри етап – 95 663,68 лв.
- Ремонтиран е Центъра за социална рехабилитация и интеграция - /VІІ ДГ/ по СИФ – 306 х.лв.
- Ремонтиран е Обединен детски комплекс в т.ч.  подмяна на дограма – 500 х.лв. средства от централен бюджет
11.Ремонт сгради общинска собственост
- Изцяло обновена е сграда ул.Радомир №1 – 300 х.лв. по енергийна ефективност и вътрешен ремонт за 150 000 лв.
- вътрешен ремонт на служба  АПОН
- сграда ДУХ
- сграда Дезинфекция
- пазара – санитарни възли и базар
- в момента се изработват павилиони за търговците на пазара – 50 х.лв.
- Ремонтирани са сградите на кметство Ярджиловци, кметство Богданов дол, кметство Мещица. В момента се ремонтира сградата на  км.Бела вода
Предстои ремонт на Ритуална зала на  гробищен парк и саниране на Старата банка
12. Ремонт спортни съоръжения
-стадион „Миньор”  от общината на стойност  500 х.лв. + 280 х.лв. за  сградата  +240 х.лв.  за терена от ПФК „Миньор”
- зала „Дружба” – 540 х.лв.
- зала „Кракра”
- почивна станция Рударци
- почивен комплекс Батак
- хижа Славей
- хижа Селимица /концесия/
- зала „Миньор” – готвим два проекта по енергийна ефективност за зала Миньор и РИМ

13. Ремонт културни институти
- читалище „Хр.Ботев” – с.Люлин – Красива България- 240 000 лв.
- минен музей –закупен -100 х.лв. +32 х.лв. ремонт
- крепост Кракра
- Извършва се ремонт на  голям салон на Младежкия дом – 150 х.лв.
- ремонт на театралната зала – 3,6 млн.лева /за новия театрален сезон ще бъде готова/
Проекта за крепостта Кракра – на стойност 4,2 млн.лв. е на оценка в ОПРР.
14. Ремонти в поделенията за социални дейности
- Социален патронаж
- защитено жилище за хора с психически увреждания
- пенсионерски клуб Драгановец

Ремонтират се през този сезон и се създават пенсионерски клуб Тева, Калкас, Църква.
15.  Реализиран проект по ОПРР за укрепване на свлачище с. Планиница – 900 хил.лв.
16. Със средства от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии на стойност .284 000 лв. е реализирано  укрепване бреговете на р.Маниш
- Почистване коритото на р.Рударщица.
-  Кандидатстваме с проекти на стойност 3,6 млн.лева за почистване коритото на р. Струма от ПСОВ до яз. Студена, р. Рударщица и Ярджиловци, с. Боснек.
- Почистени са деретата в Драгичево, Богданов дол, Ярджиловци и др.
V. Управление на общинската собственост
Ежегодно общинска администрация подготвя план за управление на недвижимата общинска собственост, който се приема от Общински съвет. Това практически гарантира приходната част в бюджета на общината:

От продажби по години са реализирани:
2008 г. – 5 244 382 лв
2009 г. – 1 038 397 лв.
2010 г. – 2 034 669,84 лв.
Общо- 8 317 449 лв

          От наеми са реализирани:
2008 г. – 798 967 лв.
2009 г. – 748 016 лв.
2010 г. – 850 006 лв.
Общо- 2 396 989,00 лв

От концесии /общински/ са реализирани:
2008 г.  -72 600,32 лв.
2009 г. –83 682,42 лв.
2010 г. –78 541,43 лв.
Общо- 234 824,17 лв.

От концесии /държавни/ са реализирани:
2008 г.  – 660 618,14 лв.
2009 г. –508 636,70 лв.
2010 г. –453 977,33 лв.
Общо- 1 623 232,17 лв.

Анализът показва рязък спад на приходите от собственост през 2009 г. и 2010 г. , което е резултат от намаленото търсене поради икономическата криза и е тенденция, която още не е преодоляна.
Тук е мястото да отбележим негативите,които незаслужено носим от продажбите  на отстъпено право на строеж и ползване /суперфиция/ през предишните мандати, които сега се реализират. Така например в кв. Мошино на сфетофара, кв. Изток ул. Ю. Гагарин, пред Младежки дом – център, зад ГУМ и други места. Тези петна за строеж са продавани или от предишния или от по-предишния кмет, но поради една или друга причина се реализират сега, най-често това са съдебни дела които са спечелени от съответните фирми и ние нямаме друг избор, освен да издадем строително разрешение.
         Преди 4 години обещах на перничани, че няма да продаваме терени отредени за озеленяване и съм изпълнила това обещание.
 Заслужава внимание сделката с общинско имущество на терена срещу  магазин Билла. След процедура за продажба и търг пред комисия се оказа, че при вписването в Съдебния регистър фирмата, която закупи терена е подменила страници от договора, с което се променят условията за продажба. Това ни накара  спешно да сезираме съответните органи и да заведем дело за анулирането й. Общината спечели делото и влезе отново във владение на имота. Не приемам каквито и да било инсинуации по този въпрос.
 Значима общинска собственост е в активите на общинските търговски дружества. Тя се управлява от Общинският съвет. Той определя управителите на съответните търговски дружества. Пред него те се отчитат. Дейностите на тези търговски дружества са насочени към услуги на гражданите и тяхна основна цел трябва да е акомулирането на печалба, като приход който да формира общинския бюджет. Тази философия обаче няма нищо общо с действителността.
 Смея да твърдя, че почти всички търговски дружества лошо управляват предоставената общинска собственост. Единствено Дезинфекция и дезинсекция работи на печалба и то незначителна. При проверка в Тролейбусен транспорт, Перник Инвест, Обреден дом, ДУХ от вътрешния ОДИТ на общината бяха констатирани редица нарушения.За тях са сезирани  Общински съвет и съответните органи. Проверките продължават и в останалите търговски дружества.
VІ. Образование – Една от най-значимите сфери на дейност на общината е образованието. Там се подготвят кадри за пернишката икономика и се формира цялостния потенциал на града и другите населени места от общината.
Системата на българското образование разделя училищата на общински и държавни.
В общинските МОН назначава директорите, ръководи ги методически, управлява ги, контролира ги. Ние само даваме парите и при констатирани нарушения можем да правим само предложения до инспектората и МОН. Т.е нямаме сигурен механизъм за контрол и влияние върху процесите там.
В Общината функционират 24 общински училища и 14 детски градини. Учениците са неравномерно разпределени в различните учебни заведения. Това води до различни финансови възможности, тъй като бюджетите на училищата се формират на база единен разходен стандарт за ученик умножен по броя на учениците в съответното училище.
Най-затруднени са училищата в селата. Налага се дофинансиране със собствени средства на общината:
За 2008 г. – 831 104 лв.
     2009 г. – 462 484 лв.
     2010 г. – 319 413 лв.
     2011 г. – 305 000 лв.
През учебната 2007/2008 г. в училищата успешно бяха въведени делегирани бюджети.
Образователната ни система е нереформирана. Общинска администрация на два пъти през 2008 и 2010 г. внася в ОбС предложения за оптимизация, които за съжаление не бяха приети. Ето защо в различните училища децата на Перник получават различно качество образование.
Въпреки всичко ние непрекъснато инвестираме средства и в материалната база с цел подобряване условията за работа (както вече чухте тази година ще се извършват различни ремонти за над 2,1 млн.лв.)
В резултата на политиката на общината за задоволяване потребностите на децата от 3 до 6 години през отчетния период са разкрити допълнително  3 яслени групи с 54 места и 14 целодневни групи с 308 места в  ДГ с което достигнахме обхват около 70 %. До м.септември предстои разкриване на още2 яслени групи с 36 места и 2 целодневни групи  в ДГс 40 места.
През тази година предстои и разкриване  на филиал на ДГ и в с. Мещица за децата от Мещица и Расник.
През 2010 г. и в детските градини беше въведена системата на делегираните бюджети.
Едно от най-значимите постижения на мандата е създаването на ЕПУ – Перник. Тук трябва да акцентираме на приноса лично на Президента –
г-н Първанов, както и на примиера г-н Борисов. Университета направи своите първи стъпки – вече се обучават 90 студенти при положение, че приема всъщност започна м.септември, а не юли както останалите ВУЗ. За учебната 2011/2012 г. планирания прием е 620 студенти. Община Перник е съучредител на униварситета. Предстои неговото утвърждаване и разширяване с възможности за бъдещо партньорство при подготовка и реализация на проекти и подготовка на кадри за местната икономика, не само с общината, но и с икономическите субекти на територията.

VІІ. Социални дейности  и здравеопазване
 (Три поредни години община Перник получва приз мениджър социални дейности – за директор ДЦДУ „Добро сърце”, за директора на дирекция „Социални дейности” в общината и за кмета.) Това е добра оценка за работата в общинските структури и цялостната социална политика. В Перник функционират :
- Информационно-консултативен център за хора с увреждания – обслужва 2000 души
- Клубове на пенсионера – 8 броя
- Домашен и социален патронаж – обслужва 350 души
- ДЦДУ „Добро сърце” – 28 души
- ДЦВХУ – 31 души
- Център за социална интеграция и рехабилитация – 63 души
- Център за временно настаняване на деца в риск- 30 души
- Център за обществена подкрепа – 50 души
- Обществена трапезария – 200 души / 3 лева /
- Беше реализиран проект по ОПЧР „Грижа в семейна среда за независим и достоен живот на хора с увреждания” – 40 души – 119 хил.лева
Разкрихме преди месец нова услуга:
- Защитено жилище за хора с психически увреждания
- В партньорство със Съюза на слепите реализирахме проект в подкрепа на тези наши съграждани
Работим по три нови проекта в социалната сфера:
- Дейнституционализация – 2 бр.
- Център за работа с деца и родители в неравностойно положение
- Жилищно настаняване – 691 жилища /5 продадени/ в които настаняваме социално слаби хора с жилищни потребности, въпреки че общината няма възможност за строителство на нови жилища. Търсим възможност съвместно с австрийските партньори от Виена-сюд, за строителство в бъдеще чрез ПУП на нови социални жилища.
- В здравеопазването инвестираме в Общинската болница за долекуване и рехабилитация /Профилакториум/ ежегодно  сериозни суми от общинския бюджет, за да бъде лечението на перничани по евтино:
     2008 г. –550 000 лв.
     2009 г. –570 000 лв.
     2010 г. –332 500 лв.
     2011 г. – 550 000 лв
Въпреки, че Многопрофилната болница „Р.Ангелова” е с над 50% държавно участие през мандата сме закупили и предоставили за ползване  апаратура за 222 181 лв. За сравнение през мандат 2003-2007 г. общината е предоставила апаратура за 110 582 лв.
Всичко това е направено за подобряване здравеопазването в Перник и с активното съдействие на общинските съветници от БСП.
- Община Перник  назначи в администрацията и здравен медиатор за работа с малцинствените групи . Ежегодно с наше участие се провеждат профилактични прегледи.

VІІІ. Младежка политика
е обект на особено внимание. От това зависи в голяма степен бъдещето на общината.Работим с всички политически и неправителствени младежки организации.
Създадохме към общината консултативен съвет по младежка политика.Разработена е и приета стратегия и план за реализация на младежките политики. В общинската администрация е назначен младежки представител за координатор. Провеждат се различни младежки форуми с наша методическа и финансова подкрепа.
Общината е партньор по 2 проекта на младежка НПО „Обектив”.
Бяхме домакин и на последната среща на Общинските младежки парламенти на България. Обезпечаваме работата на двата младежки дома.
Ежегодно подготвяме, финансираме и организираме Младежка експедиция Кракра.

ІХ. Култура
Община Перник реализира културната си политика чрез Двореца на културата, Общински драматичен театър, Регионална библиотека, регионален исторически музей, Общинската художествена галерия, новосъздадения КИЦ, Общинско радио, двата Младежки дома, Общинска школа по изкуства, читалищата.
Финансовия ресурс в сферата на културата по години е както следва:
За 2008 г. – 1 359 938 лв.
     2009 г. – 1 307 283 лв.
     2010 г. – 1 787 304 лв.
     2011 г. – 2 003 304 лв.
Основни културни събития:
- Ежегодния кукерски фестивал „Сурва”
- Ден на града
- Ноемврийски музикални дни
- Фестивала на хората с увреждания- кв.Църква
- Детски фестивал „Чичо Стоян” – с.Дивотино
- Детски фестивал „Дай ми бабо огънче” – с.Мещица
- Международна културна програма реализираме чрез нашите ансамлби, кукерски и фолклорни групи, културните институти, които участват в значими културни събития в Европа.
От 2010 г. въпреки финансовите трудности дофинансираме читалищата. Издържаме два ансамбъла, четири оркестъра и много любителски формации
Нови форми  в работата ни са:
- Кино – в Общински младежки дом
- Куклен театър заедно с ВИТИЗ
- Възстановяваме сцената на театър „Боян Дановски” за новия сезон

Х. Спорт
В община Перник функционират 33 спортни клуба.
Усилията ни за възстановяване на спорта в Перник бяха насочени от една страна към ремонта на съществуващата спортна база и създаване на нова, от друга към финансово подпомагане на спортните клубове както и към организация на спортни дейности и мероприятия за широк кръг деца и младежи от общината.
- Възстановихме и стабилизирахме отборите по футбол, волейбол мъже, баскетбол- жени.
- Организирахме турнири по различни спортове за най-добър спортист, годишни номинации, национални състезания в партньорство с федерациите по различните видове спорт.

ХІ. Оперативни програми, реализирани проекти
За периода 2008 – 2011 г. Община Перник е реализирала общо
7 проекта по оперативните програми на обща стойност 41 648 х.лв.
През 2011 г. вече печелим нов проект по ОПРР – подкрепа на дребномащабни мерки за предотвратяване наводненията в градските агломерации – 980 000 лв.
Подали сме и чакат оценка още 5 проекта на обща стойност около 25 000 х.лв. Готвим и до два месеца ще внесем още 2 други от водния сектор на стойност 100 000 х.лв.
По други национални програми са финансирани допълнително 8 проекта на стойност 6,360 х.лв.
Международните  проекти са ни  3 бр. на обща стойност 430 088 евро. Те се финансират директно от европейската комисия.
Перник е единствената община която кандидатства с мащабен проект за техническа помощ по програма Елена директно в Брюксел. Проекта е по енергийна ефективност и включва дейности по транспорта, топлофицирането на общината и саниране на всички общински сгради.
За 2010 г.Община Перник е обявена от министъра на финансите за най-успешна община по отношение на усвояване на средства от европейските фондове.

ХІІ. Ред и сигурност
През отчетния период работихме в пълен синхрон с органите на реда и правораздаването. Разработихме проект за видеонаблюдение на всички възлови места, който обаче не е реализиран поради липса на средства.
С РД на МВР сме организирали и реализирали всички значими събития на територията на общината. През периода рязко намаляха и тежките престъпления.
В последно време е налице увеличаване на битовата престъпност като домашни кражби, посегателства върху общинско имущество. Надявам се предприетите съвместни мерки да респектират и намалят кражбите.
Резултатна е съвместната ни превантивна работа с МВР, в това число срещите с учениците във всеки клас на общинските училища, ограниченията в работното време на нощните заведения, контрола на пътния трафик в т.ч. ограниченията на тежкотоварния транспорт и др.

ХІІІ.Взаимоотношения с Общинския съвет
През мандата макар управляващи, ние бяхмве в малцинство  в Общинския съвет. Това попречи да се вземат важни решения, свързани например с общинската образователна система, с транспорта и др.
В Общинския съвет сме водили балансирана политика с оглед приемане на решения в името и интерес на Перник и перничани. Но трудностите през този мандат ни дават основание за извода, колко важна е работата по подготовка на листите и колко важни са изборите на съветници, въпрос,  който винаги малко се подценява.

ХІV.Финанси и административен капацитет
Оставих накрая най-важните въпроси, въпросите за обезпечение на изпълнението на програмата за управление.
При мен идват много граждани. Идват и много наши членове. Идват с различни предложения. Голяма част от тях са разумни и необходими за подобряване начина ни на живот. Зад всяко нещо което общината прави обаче стоят левове на българския данъкоплатец, в т.ч. и на пернишкия данъкоплатец. Бюджета на общината по години е следния:
 

по години изпълнение
2007 38 421 806 лв.
2008 52 474 288 лв
2009 48 079 350 лв.
2010 44 792 543 лв.
2011 49 671 924 лв
  
От числата е видна тенденцията. След достигнатия максимум през 2008 г. се наблюдава спад на общия размер на средствата. Ясно е, че трябва да подреждаме приоритетите.
Остър недостиг на финансови средства се почувства от средата на 2009 г. В края на 2010 г. всеки месец се борим със заплахата да не изплатим заплати, ток, гориво  и храна в детските градини и какво ли още не.
Само разгръщането на инвестиционните процеси на територията на общината биха стабилизирали финансовото ни състояние и биха създали възможности да отговорим на всички разумни, предложения и искания на гражданите . Нека не забравяме, че дори и по проектите които реализирахме има съфинансиране от собствените средства на общината, като размера варира от 5 до 50%. Нужни са и нови различни механизми на финансиране на общините въобще, но това е друг разговор.
Ето защо трудно се откликва на многото искания на гражданите за решаването на един или друг проблем. Липсата на достатъчно средства постави пред изпитание не само общинската администрация, но и кметовете на всички населени места.
Другия фактор, който влияе на успешната работа на общината е екипа т.н административен капацитет.
Общинската администрация наброява 131,5 бройки +8 дофинансирани със собствени средства за инспектората. Служителите са преминали много форми на обучение, но това не е достатъчно, трябва да имаш не само желание и компетентност, но и сърце за тази работа, защото се работи с хора, трябва да си търпелив и внимателен.
По обективни и субективни причини се наложи 3 пъти да правим промени в ръководния екип. Аз нося моята отговорност за това.
Позволете ми с преклонение да отбележа и онова, което даде от себе си покойният зам.-кмет Иванчо Христов за образованието и културата на Перник като зам.кмет.
Всеки от ресорните зам.-кметове е имал право на избор при формиране на съответните дирекции, отдели и сектори. За да предоставяме качествени услуги на гражданите са нужни професионалисти.
Смея да твърдя обаче, че община Перник изкачи едно стъпало в пътя за  повишаване авторитета си. Гражданите на Перник имат повече доверие в нас, сочат проучванията. С пернишката община се съобразяват, както останалите общини в България, така и централната власт. Доказателство е нашето представителство в ръководните органи на сдружението на общините и в делегацията на България в Съвета на Европа.
 Поддържаме добри взаимоотношения с неправителствения сектор. Работим по съвместни проекти. Имаме чудесни отношения  с Българската православна църква. Не случайно частица от мощите на Св. Иван Рилски се пази като светиня в нашия храм. Много добри  са отношенията ни с посолствата и посланиците на много страни. През отчетния период ние укрепихме и възстановихме международните контакти на Перник с градовете побратимени. Създадохме и нови връзки с редица градове от Европейския съюз – с Италия, Холандия, Норвегия, Унгария и др. Тези контакти ни помагат да работим и по редица международни програми.
За по-добро обслужване на гражданите направихме редица реформи – например въведохме електронна карта, електронно обслужване на гражданите по кметства, открихме изнесени работни места на общинската данъчна служба. Добър резултат има и от работата на общински инспекторат – инспекторите следят за изпълнението на общинските наредби, санкционирайки нарушителите и опазвайки интересите на всички граждани на Перник и другите населени места.
 
Какви изводи могат да се направят от казаното до тук?
1. Реализирания мандат е успешен. През оставащите 5 месеца до края трябва да довършим онези проекти и дейности, които са започнати
2. Политиките на общината в различните сфери на дейност са били в съответствие с приоритетите на програмата за управление през периода 2007-2011 г.
3. Добра и в синхрон беше съвместната работа с Общинския съвет, особено по най-значими за общината и гражданите проблеми.
4. Нереализираните мерки от програмата – като изработване на ОУП на Перник поради финансов недостиг, следва да залегнат приоритетно в новата програма за упрлавление.
5. Подготвените терени на индустриалните зони да станат основа за работа на община Перник през следващия мандат с цел привличане на нови инвеститори за производства и логистика.
Въпреки трудния период /в условията на тежка икономическа криза/  в който управлявахме, всеки от нас има основание да каже, че Община Перник се е променила към по-добро и като начин на живот на нейните граждани и като духовно развитие.
Използвам възможността  да благодаря на всички вас за подкрепата.
Да благодаря на общинските съветници, на кметовете по места, на които им беше най-трудно в условията на финансов дефицит.
Резултатите са наш общ успех и основание за сериозна и отговорна заявка за следващ мандат за упра

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.