iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Задължителният "Х" за гласуване неизвестен на 1/3 от избирателите

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

 38%  илипоовече от 1/3 от избирателите, не знаят за задължителния знак "Х", с който трябва  да се гласува на предстоящите местни и президентски избори на 23 октомври.

62% знаят, че трябва да гласуват със знака „X“, за 13% вярната отметка е „V”, а други 9% мислят, че няма значение с какъв знак ще се гласува, стига да отбележат по някакъв начин своето предпочитание.

Това сочат данните от последното социологическо национално представително проучване на НЦИОМ.

Данните са интересни на фона на това, че според приетия нов Изборен кодекс

ГЛАСУВАНЕТО МОЖЕ ДА СТАВА САМО С "Х" СЪС СИН ХИМИКАЛ.

Според данните от това последно засега проучване на НЦИОМ,  64%  със сигурност ще гласуват на предстоящите избори, като при това ще пуснат бюлетина едновременно за президент и за кмет и общински съветници. На тази основа прогнозната избирателна активност е между 50 и 55%.

Най-висока готовност да гласуват изразяват хората на възраст над 60 години и жителите на селата, но и високообразованите, хората с по-висок от средния жизнен стандарт, както и тези с изявени политически симпатии.

Около една пета от избирателите се колебаят за кого и дали изобщо да гласуват. Това е по-характерно за младите до 29 години и за столичани.

Без особени промени остава делът на българите, които през последните три месеца декларират, че ще гласуват за местни органи на властта - за кметове и за общински съветници.

Най-много твърдо решени да гласуват за кметове на кметските избори са  хората на възраст над 40 години, образованите и живеещите извън столицата. Категорични намерения да гласуват за общински съветници заявяват главно хората на възраст над 50 години, жителите на селата и на градовете областни центрове.

През последните години НЦИОМ регистрира нарастваща чувствителност по темите, свързани с изборните нарушения и особено с купуването на гласове.

През 2010 г., при това в извънизборна ситуация, 55% от българите са изразявали готовност да сигнализират, ако станат свидетели на нередности в хода на изборния процес. В настоящото изследване 72% от пълнолетните жители на страната декларират, че са склонни да сигнализират, ако забележат нарушения в изборния ден.

Две трети от ромите заявяват, че дори да станат свидетели на изборни нарушения, по-скоро не биха сигнализирали за това. Същото се отнася и за най-бедните, жителите на малките градове и за хората с ниско образование.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.