iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Залудо не работи, залудо стой

Перник снимка: за хората и събитията - много работи, малко произвежда

Българите работят най-дълго, но най-малко в сравнение с другите европейци. Така поговорката  "Залудо работи, залудо не стой" придобива обратно значние.

Това, че българите работят най-дълго в ЕС, но произвеждат най-малко фсе доказва и от изследване на  Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд и Евростат. 

Основните причини за ниската производителност на труда у нас са фактът, че голямата част от работните места са в сектори с ниска добавена стойност, липсата на инвестиции от държавата и частния бизнес в модерни технологии, малкото квалифицирани кадри и лошата организация в компаниите.

Слабата производителност на българските работници - едва 41.5% от средната за ЕС, се отразява и на заплатите - 14 пъти по-малки в сравнение с Дания например. Докладът на европейската фондация затвърждава извода, че заетите в старите страни членки се трудят по-малко, но значително по-ефективно от тези в Централна и Източна Европа.

Около 60% от работещите българи са продавачи, шофьори, бармани, сервитьори, охранители, снабдители. В същото време намаляват тези, които произвеждат - оператори на машини, техници, монтажисти.

Според председателя на Института за пазарна икономика Красен Станчев причина за ниската производителност е прекалено голямата регулация на държавата в икономиката. "У нас е въпрос и на традиция да се работи по-малко. Често между дългия работен ден и производителността няма връзка, защото един работник може цял ден да се подпира на лопатата", смята и Светлозар Петров, управител на компания за подбор на кадри.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.