iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Брезник не си дава златото

Перник снимка: за хората и събитията Площадът в Брезник

Общинският съвет в Брезник е възразил категорично срещу  добив на злато на територията на общината. Това съобщава пред Градски вестник председателят на общинския съвет Иван Ставрев.

Съветниците са отхвърлили вчера единодушно решение на РИОСВ-Перник за  стартиране на процедура за оценка  на въздействието на околната среда за добив на злато в района на лесопарк "Бърдото" на база заявени инвестиционни намерения от фирмата "Трейс Рисорсиз".   

Според брезнишките законодатели разработването на рудник в лесопарка ще окаже пагубно въздействие върху екологията на района. При експлоатация на находището ще бъдат засегнати над 2 000дка земя, от които 1900 дка обработваема площ, обясни Ставрев.

Фиксираната като място за добив местност се намира на 100м от уникалното за страната ни находище на желязна минерална вода, която е застрашена да изчезне, допълни мотивите на съветниците Ставрев.

Разработването на златоносната жила поставяло на изпитание и природни местообитания,както и на защитени видове.   

Решението на РИОСВ ще бъде обжалвано пред министъра на околната среда и водите и Административен съд - Перник.  

Фирмата "Трейс Рисорсиз" обещава да добива до 300т златна руда годишно, от която след обогатяване ще се получава от 3000 до 5000т концентрат.. По данни на инвеститора под  Брезник лежат 463 217 унции или 14,4 тона злато и 2 100 112 унции, или 65 тона сребро. Съкровището се оценява на близо милиард по борсови цени.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.