iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Датски кмет сподели опит с Перник

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Кметът на датския град Беларуп Ове Далсгаард посети Перник и сподели опит с пернишкия градоначалник Росица Янакиева. Получаването на топлоенергия от битови отпадъци, усъвършенстване на обществения транспорт, насърчаване развитието на бизнеса, образованието и програми, свързани с младежта, иновации в образователната сфера, включително висшето образование бяха сред темите в разговора им.

Росица Янакиева и  Ове Далсгаард обсъдиха и възможностите за партньорство между двата града в осъществяването  на съвместни европейски проекти.

Визитата на Ове Далсгаард в Перник  беше в качеството му на председател на Мрежата от градове в ареала на европейските столици, в която членува и Перник като единствен представител на България. В рамките на първото по рода си посещение участва и Суссе Батефир – директор по международните отношения в община Беларуп.

По време на срещата с госта от Дания  бяха обсъдени и развитието на председателстваната от него организация, възможностите за кандидатстване с проекти с директно финансиране от Европейската комисия, както и обмяната на опит и добри практики във важните и за двете общини сфери.

В Мрежата от градове в ареала на европейските столици членуват България чрез община Перник, Дания, Испания, Северна Ирландия, Ирландия и Полша, каза пред журналистите г-н Далсгаард.

Сред приоритетите на организацията той отбеляза съвместното участие в проекти, споделянето на добрите практики и опит, особено помощта в условията на икономическа криза.Сред водещите проекти са тези в сферата на образованието, като реализацията им дава възможност за обучение на ученици и студенти в страните-партньори.

Кметът определи града си Беларуп като един от водещите търговски центрове, след столицата на Дания – Копенхаген.

Редактор: Стояна Здравкова

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.