iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Гаф на Агенция Фокус вкара Ирена Соколова в Перуник

Агенция Фокус и Ирена Соколова в Перуник

Гаф на водещ на предаване и на депутат в интервю разкри Перуник - в интервю по повод посещението на учени от Волжка България в Перник, за което писа ipernik.com.

ОРИГИНАЛЪТ от Агенция Фокус:

Ирена Соколова: Перник може да се развие като образователен център в Югозападна България

16 септември 2011 | 09:43 | Радио "Фокус"
Начало / Мнение
Ирена Соколова, кандидат за кмет на Перник и народен представител от Парламентарната група на ГЕРБ, в интервю за предаването „Това е България” на Радио „Фокус”

Водещ: Волжски професори са на посещение в Перник по покана на Държавната агенция за българите в чужбина. Госпожо Соколова, с каква цел поканихте волжските професори в България и по-конкретно в Перник?
Ирена Соколова: Поканата е на Агенцията за българите в чужбина и за мен беше много ценно това, че можах да предложа пред тях възможността да дойдат и до Перник, да разгледат забележителностите и да се срещнат с ръководството на Европейския политехнически университет. Това, което има възможност и двете страни да спечелят от тази среща, е обмен на информация, обмен на идеи и възможност за сътрудничество. Европейският политехнически университет е частен университет, който наистина много дерзае по пътя на утвърждаването си и набиране на студенти, които са в голямата си част чуждестранни. Нашите сънародници от Волжска България са хора, които всъщност са част от нас и е много смислено, когато имаме общ начин на обучение, ние имаме общи културни корени, ние имаме толкова много обща история и това беше смисъла и на поканата, надявам се и на възможностите ни след това.

Водещ: Всъщност, Перник може ли да се развие като образователен център за в бъдеще в тази част на страната?
Ирена Соколова: Аз съм убедена, че това ще стане, защото за утвърждаването на един университет и за налагането му са нужни най-малко пет години. Знаете, че това беше университет, който наложи себе си само през частната инициатива и пред заявката на учредителите му да са много дейни. Това, което могат да ви кажа за тази учебна година, която предстои да стартира, е, че ще има в Европейския политехнически университет 25, всъщност 30 студенти от Гана, студенти от Буркина Фасо, от Иран, от Палестина, традиционно студентите от Турция, отделно от това студенти от България. Тази година университета очаква своите 300 студента. Това е добър старт на фона на първата година, която беше миналата. Тя стартира за европейския политехнически университет месец след като беше стартирала за другите студенти. И възможността, която имаме да правим обмен с Бесарабска България, с Волжска България – това са много добри шансове. Всъщност Европейския политехнически университет, като ме питате за това какво прави и дали имаме възможност да утвърдим Перник като европейски център, с европейско образование, имам предвид образование на европейско ниво, нека да ви кажа, че тази година те сключиха проект за съвместни програми с Австрия, с един университет, който е за приложни науки в Кремс – това е град много близо до Виена – почти така, както е Перник до София и по програмата „Бизнес администрация, бизнес управление и мениджмънт” те ще издават съвместни дипломи. Заедно с това, и това е обмен с Австрия, имат един прекрасен контракт, който са сключили с Китай. То е за съвместни програми, равнопоставени и съгласувани от двете страни, в които първата година 25 души от Китай се обучават в България, а 25 български студенти се обучават в Китай. На следващата година се разменят. По програмата „Зелена енергетика” – тази програма, която тръгна, специалност, която тръгна от тази година. Това е чудесна възможност България да отвори вратите си за чуждестранен опит и за чуждестранен поглед, както и разбира се ние също да натрупаме впечатление от техните страни. Градът ми беше много интересен, в който се намира този университет, с който договорира Европейският политехнически университет. Само този град има 42 университета и е 7-милионно населението му. Той се нарича Чан Чун, известен университетски град в Китай, така че мисля, даже, всъщност сигурна съм, че Европейският политехнически университет и градът набират скорост по посока на едно добро европейско образование.
Димитър ДРАГАНОВ 

 Източник: http://www.focus-news.net/?id=f18730

 

ОРИГИНАЛЪТ от Перуник

Ирена Соколова – Бесарабката удари в земята Васил Михайлов-Нубиеца

публикувана: 18-09-2011 23:52 ч.

Ирена Соколова - Бесарабката

Две нови съвременни държави - Бесарабска България и Волжска (Вместо правилното - Волжка) България измисли кандидатката за кмет на Перник от ГЕРБ, депутатката Ирена Соколова!

В интервю за Агенция „Фокус” от 16 септември кандидат-градоначалничката на Перник уверено твърди: „Нашите сънародници от Волжска България са хора, които всъщност са част от нас и е много смислено, когато имаме общ начин на обучение”. По-нататък тя също така изказва мнение, че: „…възможността, която имаме да правим обмен с Бесарабска България, с Волжска България – това са много добри шансове”!

За тези, които не познават историята (какъвто несъмнено е и случаят с Г-жа Ирена Соколова) бих искал да поясня:

Волжка България известна още и като Волжко-Камска България е средновековна държава, обхващаща територията около сливането на реките Волга и Кама. Смята се, че Волжка България е основана около 660 г. от хан Котраг, един от синовете на хан Кубрат. Страната обаче става независима едва след като отхвърля хазарския хаганат в края на 9-ти или началото на 10-ти век. Волжка България просъществува до 13-ти век, но в 21-ви век – такава държава няма!

Държава с името Бесарабска България НЯМА И НИКОГА НЕ Е ИМАЛО! Бесарабски българи са българите, живеещи в областта Бесарабия, разделена между днешна Молдова и днешна Украйна. Българско население се преселва в Бесарабия по време на феодалните размирици в Османската империя и след руско-турските войни, но то никога не е имало своя държава!

С тези си твърдения, кандидатката за Кмет на Перник, Ирена Соколова, направо удари в земята екс-депутата Васил Михайлов-Нубиеца! Същият на времето твърдеше, че съществува държава с име Нубия и отношенията между България и Нубия се развивали прекрасно! Аналогично сега, русата във всяко едно отношение кандидатка от ГЕРБ измисли не една, а цели 2 несъществуващи държави!

Споменатите по-горе „перли” в интервюто на Г-жа Соколова далеч не са единствените в наниза от безсмислени, разбъркани и противоречащи си едно на друго слова! Изрази като „прекрасен контракт” (?), „сключиха проект” (?) и „мисля, даже, всъщност сигурна съм” само добавят хумористичен колорит в изказа на пернишката кандидат-кметица! Може би не сме далеч от мига, когато по примера на Васил Михайлов-Нубиеца ще започнат да наричат и Ирена Соколова – Бесарабката! Гафът на Соколова е на път да засенчи гафа на Нубиеца! С него тя със сигурност ще запише още една „златна” страница в досието на Перник, с която пак да станем за смях на цяла България!!

Източник: http://www.perunik.com/news/87294/Ирена_Соколова_–_Бесарабката_удари_в_земята_Васил_Михайлов-Нубиеца

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.