iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Шампионката по сумо Анна Методиева получи грамота от кмета на Перник

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Световната  шампионка по сумо от гр. Батановци Анна Методиева  беше отличена от кмета на община Перник Росица Янакиева с грамота. Така на 21-годишната спортистка  местната власт показа признание за разнасяната от нея спортна слава на Перник по света.

Анна се занимава със сумо от 4 години. Преди това е била активна състезателка по борба. Заради липса на женски отбор в борбата в Перник тя е учила в спортното училище в Кюстендил, а сега е струдентка в Националната спортна академия.

Девойката има впечатляваща спортна биография. Миналата година тя е първа в дисциплината си на Световните игри в Пекин, които са с ранг на олимпиада при неолимпийските спортове. Тя е неколкократна държавна шампионка по борба в категория до 65 кг. Три пъти е била европейска шампионка за жени и девойки по сумо, има бронзов медал от световно първенство по сумо в категория до 65 кг.  Наскоро във Варна става първа по плажна борба. Участвала е даже в народни борби и е надвивала момчета.

Освен многобройните си медали Анна има и една атрактивна победа. Миналата година на Оупън в Милано тръшнала 200-килограмова сумистка от Англия. Състезанието било отборно. Нашето момиче било в един тим с още две български състезателки, но общо трите не достигали килограмите на англичанката. Боевете били всеки срещу всеки. На тепиха излезли най-леката участничка в турнира Анна срещу най-тежката и успяла да я надвие.  

Световен шампион се става за 20 секунди, но преди това има цяла година упорита подготовка, разказва грациозната дама, а тя наистина е фина и елегентна и ако не я познаваш никога няма да си помислиш, че е такава победителка в боевете.

И както се гордее с медалите и с натупаната 200-килограмова англичанка, Анна не без гордост разказва как през 2009 г.  е избрана за жена на годината от списание „Грация" в конкуренция с шампионката  по стрелба Мария Гроздева, майсторката в  шорт-трек Евгения Раданова, гимнастичката Силвия Митова, волейболистките от националния.

 Тази година Анна ще се размине със световното. Тя споделя с болка, че в момента никой не подкрепя Федерацията по сумо. Малко са и жените в този спорт и за нея няма спаринг партньорка, затова тренира с момчета. За игрите в Пекин за няколко дни треньор й е бил самият Калоян Махлянов – Котоошу, който дошъл от Япония да помогне на българските състезатели. Сега за малко световният шампионат

Анна има и сериозни планове да основе своя школа по сумо и борба в Батановци и в Перник. В това начинание я подкрепят приятелят й - борец от Варна и спаринг-партньор от Батановци. И двамата бяха с Анна на срещата при кмета на Перник. Идеята се хареса на Янакиева и тя обеща подкрепата си за начинанието.

 

Видео с атрактивния бой на Анна с 200-килограмова англичанка:

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.