iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Театралната зала в Перник ще носи името на актьора Георги Русев

Перник снимка: за хората и събитията - Георги Русев

Обновената зала на пернишкия театър в сградата на Двореца на културата ще носи името на знаменития български актьор Георги Русев. Решение за това взеха на последната си мандата сесия днес общинските съветници в Перник.

Предложението е внесено от председателя на ОбС Добри Митрев. „Това е само формално, защото идеята се появи още веднага, след като Георги Русев ни напусна ст този свят. Коментирахме я и с кмета г-жа Росица Янакиева на поклонението на  актьора. Тя се споделя от много граждани, почитатели на това прекрасно изкуство – театъра.”, обясни Митрев.

Предложението му бе прието единодушно от съветниците.

Големият салон в Двореца на културата пострада непоправимо  при пожара в сградата  в навечерието на Коледа през 2004 г. Тогава изгоряха столовете, сцената и цялото оборудване. Ремонтът на салона и сцената започна още през 2005г. Направени бяха експертизи и проект за възстановяването на залата. За изпълнител беше избрана фирма „Димел”, с която още тогава беше сключен договор. Със средства от дарения, събрани от граждани и организации, беше закупено скеле на стойност над 60 хил. лв. Беше преценено, че такова скеле, взето под наем ще струва много по-скъпо.  

Едва в началото на 2010 г. премиерът Бойко Борисов обеща да бъдат отпуснати 3,5 млн. лв. за ремонта на театралната зала. Ремонтът продължи с ускорени темпове и вече е пред завършване, но неритмичното превеждане на средствата забавя окончателното приключване. Доставчици на оборудване мсе още очакват парите си.

Все още не е определена дата и за откриването на салона. Строителите уверяват, че въпреки недостига на средства, до края на септември ще може да се реже лента.

Георги Русев е работил 30 години в пернишкия театър. Тринадесет от тях той беше и директор. По времето на неговото управление театърът жънеше най-големите си успехи, специалистите го слагаха редом до столичните театри по качеството на продукцията му.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.