iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Тролеите и кабелните оператори отиват към споразумяване

Перник снимка: за хората и събитията - кабели на тролеите

Общинската фирма „Тролейбусен транспорт” ЕООД  в  Перник и фирмите, които ползват мрежата й за прекарване на кабели за техните стопански нужди са на път да изяснят отношенията си.

На заседание от края на юли Общинският съвет в Перник даде съгласие „Тролейбусен транспорт” ЕООД – Перник да предоставя възмездно правото на специално ползване и/или правото на ползване на кабелно-контактната тролейбусна мрежа /стълбове и проводник/, собствени на дружеството, на кабелните оператори. За целта те трябва да са подали по надлежния ред заявления за ползване на съоръженията за прокарване на оптични магистрални мрежи, при спазване на изискванията за безопасност и опазване на околната среда в съответствие с подробните устройствени планове /чл.295, ал.2 от ЗЕС/.

Общинският съвет възложи на управителя на дружеството Богдан Николов да извърши необходимите фактически и правни действия по изпълнение на решението, както и да сключва договори с кабелните оператори, при спазване изискванията на чл. 295/1/ и /6/ от ЗЕС.

Ръководството на дружеството вече е възложило изготвянето на експертна оценка за използване на сервитутното право на тролейбусната мрежа.

В резултат на това всички кабелни оператори, използващи стълбовете, на които са „закачили”  оптичните си кабели и по които върви тролейбусната мрежа, ще плащат  еднократно парично обезщетение  за ползвания сервитут.

Небезизвестният Вихрен Матев, в качеството си на интернет доставчик беше завел дело срещу бившия шеф на общинското дружество Тодор Тодоров, който по времето на своето управление е натискал кабелните оператори да сключат договор с фирмата за ползване на стълбовете и ежемесечно да плащат наем. На два пъти делото се връща от Районния съд в прокуратурата за доразследване, но в крайна сметка обвиненията срещу Тодоров са за изнудване.  

Един от проблемите в това отношение е свързан със собствеността на стълбовете за контактната мрежа на тролеите. Не е известно дали те  фигурират в активите на дружеството или са собственост на Община Перник.  

Възможно е кабелните оператори да обжалват решението на общинския съвет.

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.