iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Труд: Червената кметица на Перник намери общ език с Борисов

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Росица Янакиева е единственият досега кмет на Перник, който се радва на политически комфорт в града. Тя съумя да не се забърква в скандали, а опозицията не й е отправила нито едно обвинение за несвършена работа.

Червената кметица изумява и съпартийци, и опоненти с подчертано доброто си партньорство с Бойко Борисов. Въпреки непримиримите си критики към БСП, министър-председателят не скрива доброто си отношение към Янакиева. С негова благословия в миньорския град беше открит даже университет. Държавата отпусна и субсидия за ремонт на изгорелия преди 7 години театър. Янакиева и Борисов заедно контролираха строежа на автомагистрала “Люлин”, заедно откриха и водопровода в квартал “Калкас”. Кметицата търси обяснението за успешното сътрудничество с централната власт с добрата и резултатна работа на пернишката общинска администрация.

“Вероятно - допълва тя - роля играе и фактът, че винаги съм заставала на категорична позиция и съм защитавала интересите на моите съграждани. А Бойко Борисов беше кмет на съседен град. Не са му чужди проблемите, с които аз се сблъсквам. И заедно търсим пътищата за тяхното решение.”

Друга е обаче причината Янакиева да смята себе си за един от най-щастливите кметове в България. Успяла е да намери с местния общински съвет “златното сечение, така че да не се пречи на просперитета на Перник, въпреки политическото противопоставяне и принципните различия”. За 4-годишното управление кмет и общинари успяха да се спогодят.

През 2007 г. Росица Янакиева спечели изборите и оглави управлението на Перник със сериозен актив като кмет на най-големия пернишки квартал - “Изток”. За два мандата и половина тя успя да преобрази и да благоустрои жилищния комплекс, в който живее близо половината население на Перник. От

сиво скупчване на панелки кварталът се превърна в зелена градина. Появиха се паркове, градинки и детски площадки. Асфалтирани бяха улиците. “Изток” стана най-хубавият квартал на Перник.

Сега тя е кандидат за втори мандат, издигната отново от БСП. За разлика от доста свои колеги ветерани на кметския пост, Янакиева смята, че два мандата стигат. Учудват я хората, които се кандидатират три, четири и повече пъти: “Човек не бива да натежава много в общественото пространство. Наред с позитивите така се трупат и много негативи.”

“Аз бях кмет на квартал, в който живеят 30 хил. души - пояснява Янакиева. - А това е средна община по българските стандарти. И затова знам, че два мандата са период, в който човек може да даде всичко.”

През последните четири години тя отчита като най-голям успех на екипа си спечелените 48 млн. лв. по европроекти. Разработени са и чакат одобрение проекти за още 150 млн. лв.

Голяма част от спечелените евросредства отидоха за строителството на система за водоснабдяване и канализация в квартал “Калкас”. Проектът е на стойност близо 32 млн. лв., от които 24,5 млн. лв. са от Европейския съюз, 6 млн. лв. от държавата, 200 хил. лв. от общината. Решен е проблемът с водата на още три квартала, в които живеят 40 хил. души. Водопроводът бе открит на 28 юни т.г. от премиера Бойко Борисов.

След петгодишен застой започва и строеж на ново сметище със срок на ползване 20 години. То ще побере отпадъците от всички общини в Пернишка област - Перник, Брезник, Радомир, Трън, Ковачевци и Земен. Проектът е за 22 млн. лв. по оперативната европрограма “Околна среда” и се счита за един от най-успешните. В момента действащите сметища са пред изчерпване на лимита и спешно трябва да бъдат заменени, за да се избегне създаването на нерегламентирани депа. Строителството на новото депо беше замразено след съдебни спорове по собствеността на земята. Заради тях през 2006 г. то беше изключено от финансиране по програма ИСПА. Сега работата се възобновява.

С премеждия от минали времена ще се запомни и друг успех от приключващия кметски мандат - ремонтът на изгорелия преди 7 г. театър. В началото на 2010-а Росица Янакиева договори с премиера Борисов правителството да отпусне 3,7 млн. лв. И през септември се очаква вече ремонтираният театър да отвори врати.

Общината обаче не успя да спечели два проекта. “Всъщност единият е одобрен, но не е финансиран - уточнява кметицата. - Той беше за ремонт на театъра. Там се изчерпаха средствата в оперативната програма. Затова ние се обърнахме към правителството. Другият проект беше за градска среда. И сгрешихме, като заложихме прекалено голям процент от средствата за видеонаблюдение в града. Затова той не беше одобрен. А на второто подаване имаше чисто техническа грешка, надхвърлен беше прагът от 5 млн. лв.” Общо в Перник са разработени 74 проекта, от които 64 са вече реализирани.

Ако Росица Янакиева спечели втори мандат, едно от първите неща, с които ще се заеме, е да намери инвеститори за индустриалната зона. Засега усилията на общинската управа по този въпрос се препъваха в кризата.

“Иска ми се да се подобри транспортът в града - казва също кметицата. - Ние сме подготвили проект “Елена” за енергийната ефективност. В него е включено и

развитието на електротранспорт, както и търсене на алтернативи за отоплението на жилищата в Перник и саниране на голяма част от сградния фонд. С него сме на етап техническа помощ за 4,5 млн. евро. Финансирането му най-вероятно ще стане през Европейската банка за развитие и по схемата за публично-частното партньорство.”

Общината е разработила и пилотен проект за “зелени линии”, който ще реализира заедно с представители на Лесотехническия университет. С него ще се кандидатства директно в Брюксел за електробуси, които да обслужват първоначално две или три линии в града. Според замисъла в амбициозното начинание с едно зареждане електробусът ще може да изминава до 500 км, по трасето ще има станции за зареждане.

В равносметката за своя мандат кметицата отбелязва свършеното за инфраструктурата:

“В началото, когато разполагахме с повече пари, строихме водопроводи, канализация, улици. Приятно е да се пътува по 7-километровата вътрешноградска магистрала. Със собствени средства успяхме да я реновираме след 30-годишен застой.”

Освен това спортуващите вече имат обновения стадион “Миньор”. Ремонтирани и спортните зали “Дружба” и “Миньор”.

“Донесохме - спомня си кметицата - и частица от мощите на св. Иван Рилски, която вече се пази в нашия храм “Св. Иван Рилский”. Голямата гордост на Перник е университетът, смята кметицата. “Той е възможност за града ни в бъдеще да се говори по по-различен начин, с повече уважение”, надява се тя.

Янакиева е готова за местните избори наесен и видимо разчита на своя солиден управленски опит.

“Когато човек тръгва в надпреварата за кметското място, трябва да си дава ясно сметка, поне в настоящия момент, че цялата държава е в икономическа криза. Често кандидат-кметовете гледат по един примитивен начин на еврофондовете и на средствата, които трябва да се усвоят по тях. С тези пари може да се решат важни въпроси. Но мнозина не разбират колко трудно се разработва един проект така, че да бъде спечелен”, пояснява тя.

И признава, че завижда на кметовете на София и на Бургас. Защото “държавата им предоставя сериозен финансов ресурс”. И в момента те реализират проекти по оперативна програма “Транспорт”, които решават важен за всеки голям град въпрос.

Янакиева е сигурна, че би била добър кмет и във втория си мандат, ако го спечели. Смята, че две неща ще й бъдат от голяма полза - това, че е член на УС на Националното сдружение на общините, и че е председател на българската делегация на Конгреса на местните и регионални власти към Съвета на Европа в Страсбург.

В навечерието на изборите Росица Янакиева отправя предизвикателство към местното МВР чрез “Труд”. През май беше ограбена къщата й и крадците още не са намерени, дори не се знае кои са.

На опасенията на перничани, че щом на кмета не може да се помогне, какво остава за обикновения човек, Янакиева отговаря така: “Оказва се, че и най-обикновеният крадец би си позволил да атакува къщата на кмета. И докато се чудя, на въпроса трябва да ми отговорят съответните компетентни органи. Съдействала съм на полицията с всичко. Всеки трябва да си върши работата. Това е шансът на пернишката полиция да стане национално известна.”

 

Автор: Албена Борисова  Източник: Труд

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.