iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Правят кафене за наблюдение на Струма

Перник снимка: за хората и събитията

Някъде откъм почервенелите от ръжда води на замърсената в началото на август Струма отново изплува идеята да се направи кафене над реката. Така ще може по-отвисоко да се наблюдава дали някой неизвестен еко престъпник няма да пусне нещо отровно във водите й. Идеята е на концесионерите на моста-базар над Струма, който свързва пазарската улица „Васил Левски” с брега на реката откъм училище „Св. Иван Рилски”.

Идеята е на втория етаж над магазинчетата да има кафене, а предложението ще се обсъжда отновмо на сесия на Общинския съвет – последна за мандата, след като това се е случвало веднъж през 2008г.  

Договорът за концесия на обекта е сключен от Община Перник с фирмите ЕТ „Тони Дойчинов” и СД „Пако-Комерс-Боянов и сие” в средата на 1999г. за срок от 15 години, с право на две продължения от по 5 години.

Първоначалното концесионно възнаграждение е било в размер на 2 100 щатски долара по тяхната левова равностойност, а след четвъртата година то е трябвало да бъде предоговорено. По свой идеен проект концесионерът е проектирал и изградил „Моста-базар” на река Струма. Поетото задължение е инвестицията да е в размер на 140 000 лв., но концесионерите твърдят, че са вложили в обекта 310 00 лева от собствени средства. През годините те правили и значителни разходи за текущи ремонти, според изискванията на договора. Редовно са плащани и допълнителни концесионни вноски.

Сега концесионерите са направили ново инвестиционно предложение. Те искат удължаване на срока на концесията за 35 години, като се ангажират да преустроят в кафе-аперитив подпокривното пространство на Моста-базар. Според разчетите им допълнителрната инвестиция ще бъде от 330 000 лв. Ще се отворят допълнително и 20 работни места. Общинският експертен съвет по устройство на територията е дал становище, че идейният проект за обособяване на кафе-аперитив в покрития мост-базар може да бъде одобрен. Със свое решение с № 524/21.10.2008 г. ОбС вече е приел увеличаване на срока на концесията на 35 години и е дал съгласие за преустройство на подпокривното пространство, което е с площ 353, 56 кв. м. За да се обособи заведението, ще трябва да се направят подови настилки, външни оградни стени с витринни стъкла, ел. И ВиК инсталации, сервизни помещения, склад, евакуационен изход. Според лицензиран експерт справедливата пазарна стойност на концесионната вноска би била 5 330 лв. / Градски вестник

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.