iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Проекти ядат парите на общините

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

 

Съфинансирането на проекти яде парите на активните общини. Те трупат дългове, задъхвайки се с разходите по механизма на финансиране по оперативните програми, обясни кметът на Перник Росица Янакиева.

Общината е една от трите големи в страната, които са с най-голям дефицит, но и с най-много изпълнени проекти. По някои от тях необходимите средства са вложени напълно от общинската хазна, а възвръщаемостта им отнема година-година и половина. Градът и околните селища в момента са с около 11 милиона дълг, който е наследен още от 2007 г. По закона за счетоводството се разплащат с предимство старите борчове за сметка на новите разходи. Кризата у нас няма да си отиде, докато общините не се стабилизират финансово, твърди Янакиева. Тя е категорична, че е наложително приемане на нов закон, с който общините да получават част от събираните данъци. Заканопроект за това вече имало, но все още не е внесен в парламента за обсъждане.

Когато премиерът беше кмет на София искаше 50 % от данъците върху доходите на физически лица да остават в общините, припомня Янакиева. Сдружението поиска не 50, а 10 %, но получи минус 20 %,  тъй като бюджетите на всички общини бяха орязани. Допълнителен проблем са и средствата, които отделни министерства разпределят по общини извън закона за държавния бюджет -  по вътрешни механизми, без ясни критерии. Перник не е сред допълнително финансираните общини.  


iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.