iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Обсъждат възможностите за социални предприятия

Защитена работилница на АЛИЗ в Перник

Някога , в годините на социализма, съществуваха кооперации на инвалидите. В широка мрежа от от различни предприятия се създаваше възможност за достоен труд на хора с различни увреждания. Сега, след 20 години демокрация се търсят начини за създаване на социални предприятия - модерен начин за преосмисляне на унищожената стара добра практика.  

Днес - 5 юли 2011 г. (вторник) от 10.00 часа в Община Перник се провежда  Регионален форум „Местни партньорства за развитие на социалната икономика”.

Форумът е във връзка с проект " Социалното предприемачество - алтернатива за финансова устойчивост и социална стабилност".

Проектът се осъществява съвместно със сдружение „Социални инициативи за личностна алтернатива” в сътрудничество с Министерството на труда и социалната политика, Агенцията за социлано подпомагане и Министерство на финансиите, осигуряващо финансовата подкрепа от Европейския социален фонд.

На форума ще присъстват представители на сдружението, на местната власт и НПО сектора.

Сред целите на проекта са създаване на „Виртуален бизнес инкубатор за развитие и популяризиране на социалното предприемачество” и предпоставки за изграждане на мрежа от социални предприятия, за устойчивост и мултипликация на постигнатите резултати. Идеята е да се формират местни партньорства за подкрепа на социалната икономика, като широка мрежа от подкрепящи структури за устойчиво развитие на социалното предприемачество.

Опити да се правят социални предприятия чрез проекта ке правят в 11 области в страната.

По друг проект - "Шанс за реализация" на АЛИЗ" Вяра, надежда и любов" в Перник вече се предлага социалната услуга „Защитена работилница” за младежи с увреждания (на снимката).

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.