iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Банките в Гърция ще бъдат затворени

Банките в Гърция ще бъдат затворени 06_1435561248

Гръцкият парламент реши да се проведе референдум, което доведе до аплодисменти за премиера Алексис Ципрас, като банките в Гърция ще останат затворени в понеделник и ще се наложи контрол върху капиталите в тях, заяви той в телевизионно обръщение в неделя вечерта, в което призова гърците да останат спокойни и гарантира сигурността на депозитите им.

Затворена ще остане и фондовата борса. Очаква се банковата ваканция да продължи до 7 юли. По-късно тази вечер се очаква и заседание на правителството, на което ще бъде определен дневен лимит за теглене на суми от банкомати. Според "Гардиън" сумата ще е 60 евро на ден.

Според "Файненшъл таймс" Гърция планира да наложи ограничения на банковите преводи, тегленията от банкомати, осребряването на чекове и ранния достъп до срочни депозити. Длъжностни лица заявиха, че банките ще бъдат затворени в продължение на няколко дни, което ще бъде съпроводено с все още непотвърдени ограничения, като забрана за банкови преводи в чужбина и тегления от банкомати.
Това решение може да доведе до истерия сред гърците, след като през уикенда се извиха опашки пред банкоматите, които се изпразваха с висока скорост и зареждането им отнемаше време. Само в събота от банкоматите са били изтеглени около 600 млн. евро, прераде Ройтерс. В неделя гърци се събраха на импровизирани протести пред представителствата на европейските институции в столицата Атина, където демонстративно палеха банкноти евро.

Над една трета от банкоматите в цяла Гърция се изпразниха в събота след отказа на финансовите министри от еврозоната да продължат спасителния план за Атина и заявения от премиера Алексис Ципрас референдум, съобщи Ройтерс. Устройствата обаче отново са били заредени с пари, уточнява агенцията. В опашките, продължили и в неделя, се включили и гръцките депутати, които веднага след одобряването на допитването се отправили към банкоматите край парламента и ги изпразнили, съобщава местното издание "Прото тема", цитирано от Лента.ру.

До банковата ваканция се стигна, след като Европейската централна банка не вдигна тавана от около 89 млрд. евро на помощта за гръцките банки, а финансовите министри на еврозоната решиха, че няма да удължат спасителната програма на страната. Атина разчиташе на допълнително финансиране от ЕЦБ, за да покрие дълговете си в идните дни. Страната трябва да плати на МВФ над 1.6 млрд. евро на 30 юни, а референдумът за съгласие с мерките на кредиторите, който обяви премиерът Ципрас, ще се проведе на 5 юли.

При създалото се положение голяма е вероятността Атина да изпадне в дефолт по плащанията и страната да бъде обхваната от банкова паника. Пред банкоматите и вчера се извиха дълги опашки от хора, теглещи парите си, предават агенциите. От 35% от терминалите вече не може да се теглят пари, като само за един ден от банките са били изтеглени близо 600 милиона евро.

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис заяви пред Би Би Си, че правителството ще обсъди "какво да направи, за да намали натиска върху нашия народ, задето Европа му отказва да ни даде демократични права". Експертът на Би Би Си Робърт Пестън коментира, че страната вероятно ще трябва да обяви банкова ваканция днес. В "Туитър" Варуфакис написа, че "Капиталов контрол във валутен съюз е противоречие по дефиниция. Гръцкото правителство е против тази идея". Подобна мярка бе въведена за кипърските банки през 2013 г.

Ключът за решаването на кризата е в германския канцлер Ангела Меркел, заяви Варуфакис в интервю за "Билд". Той посочи, че гръцкото правителство е отворено за нови предложения на институциите след провала на преговорите в Брюксел в събота.

Повечето гърци предпочитат да останат в еврозоната и да бъде постигнато споразумение с международните кредитори, показват две проучвания на общественото мнение, цитирани от в. "Катимерини". 57% от гърците искат Атина да се споразумее с ЕС, ЕЦБ и МВФ, гласят данните на "Алко" за в. "Прото тема", а според допитване на "Капа рисърч" за в. "То вима" - 47% от респодентите искат същото.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.