iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Безработните и младите са гласували с "не" на референдума в Гърция

Безработните и младите са гласували с "не" на референдума в Гърция 07_1436252815

Гръцката социологическа агенция Public Issue публикува извадка на разпределението на гласовете на референдума в неделя. На него гърците масово гласуваха против предложението на кредиторите от ЕС.

85% от младите хора на възраст от 18 до 24 години са гласували против финансовата програма, лансирана от кредиторите, става ясно от проучването, цитирано от Webcafe.bg и Le Figaro. 72,3% от хората на възраст между 25-34 години също са подкрепили СИРИЗА с гласуване "не". Едва 44,9% от гърците над 65-годишна възраст са отбелязали "не" в бюлетината на референдума в неделя.

От данните се вижда, че 55,7% от хората с висше образование са гласували отрицателно на референдума - при 61,7% от гражданите с основно образование и 65,7% - сред тези със средно образование.
Тенденцията се запазва и при разпределението на гласовете по професионални групи. Единствената група, сред които вотът "не" няма мнозинство, е тази на професионалистите: адвокатите, лекарите и инженерите (с 49,9%).

В същото време работниците от частния (70,9%) и държавния сектор (71,3%) са гласували масово в подкрепа на кампанията на Алексис Ципрас.

С "не" са гласували още 56,7% от предприемачите и 57,7% от самоосигуряващите се лица. По същия начин са гласували 85% от студентите и само 48% от пенсионерите (по равно и в частния, и в държавния сектор).

Третият извод от изследването показва връзка между битовия статут на гласуващите и склонността им към подкрепа на кампанията "не".
Онези, които посочват, че изпитват "големи финансови затруднения", в голямата си част са гласували против предложенията на кредиторите (63,1%). Същото предпочитание са дали и хората, които признават, че изпитват "определени финансови затруднения" (63,3%).
52,3% от гърците, които заявяват, че средствата им стигат, за да живеят комфортно, са гласували с "не".

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.