iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Експлоатират български работници в Германия за 3 евро надница

Експлоатират български работници в Германия за 3 евро надница 12_1418635890

В Германия стотици работници от България и Румъния са принудени да извършват робски труд по 12 и дори по 16 часа на ден, сочат данните от проверка на държавна комисия в бундесрепубликата за миналата година.

Един от най-потресаващите случаи, регистрирани при проверката е на работник, чиято смяна продължила 23 часа и 55 минути. За унизителните и крайно изтощителни условия на работа разказва „Дойче веле”.

Работниците от двете източноевропейски страни системно работели по над 12 часа на ден, освен това са неосигурени, експлоатирани и заплашвани. В голяма част от случаите битовите условия също са нетърпими. Често се случвало работниците да изкарат една 8-часова смяна, след което да си починат няколко часа и да се върнат, за да изкарат още една вечерна 8-часова смяна. Абсолютният рекорд обаче принадлежи на работник, който изкарал на смяна 23 часа и 55 минути. Заплащането за този наистина робски труд било нищожно – между 3 и 8 евро на час. Не се спазвани никакви задължителни тарифни ставки. Самите договори и сложната верига от посредници, които печелят на техен гръб, са непрозрачни и твърде съмнителни в законово отношение, констатират още авторите на доклада.

След труд до пълно изтощение много от работниците просто не можели да се изправят на краката си. Често пъти обаче се случвало и обратното – да няма работа за тях, тъй че били принуждавани да си останат по стаите. Дори леглата им понякога били разчетени на смени – в едно легло се редували да спят по двама души. Понякога работодателите не им разрешавали да се отклонят от работа, за да посетят лекаря след нараняване на работното място. Практикуващите лекари пък отказвали да приемат българите и румънците, защото техните здравни осигуровки, обикновено направени в собствените им страни, не покриват разходите за медицински услуги в Германия. Независимо от всичко това почти никой не се оплаквал, констатира докладът. Работниците от Източна Европа се страхували да не изгубят работата си, а посредници заплашвали тях и техните семейства.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.